Voedermiddelen zijn opgebouwd uit water en droge stof. Water bevat geen voedingsstoffen maar heeft een aantal onmisbare functies in de spijsvertering. Naast water bestaat voer uit droge stof. Hierin zitten de koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen.
De voederwaarde van voer is afhankelijk van de bestanddelen die in het voer zitten.
Dossier
Melkveevoeding
Op een melkveebedrijf speelt voeding een centrale rol in het managen van de veestapel. Een hoge melkproductie en daarbij een goede gezondheid is een topprestatie voor de koe. Goed ruwvoer en krachtvoer in de juiste rantsoensamenstelling is hiervoor de basis.
Dit dossier gaat over voeding voor de koe: van grondstof tot voeren.
Begin hier
Samenstelling van het voer
Voedermiddelen
Voer voor koeien kun je onderscheiden in ruwvoer en krachtvoer. Het verschil tussen deze twee is niet altijd duidelijk, maar voer die een hoog percentage vezels bevatten, worden vaak 'ruwvoer' genoemd. Voedermiddelen met een hoge energiewaarde per kilogram drogestof, een kleine deeltjesgrootte en een lage structuurwaarde worden krachtvoeders genoemd.
Beheer ruwvoer
Voor een goede kuil zijn veel zaken van belang: een goede voederwinning, mooi weer, goede opslag van het voer, etc. Er zijn echter ook invloeden die je niet ziet, maar die voor het welslagen van de conservering wel heel belangrijk zijn. Bij een goed inkuilproces spelen micro-organismen een heel belangrijke rol. Controle op de kwaliteit van het product tijdens de conservering is van groot belang.
Het voeren
Het voeren moet goed afgesteld zijn op de behoefte van het melkvee. Het gaat dan om de juiste voerstrategie en de juiste voermethode. De drie belangrijkste strategieën zijn: Flat feeding, Normvoedering en Fase-voedering. Bij de voermethode gaat het om hoe het voer wordt aangeboden.
Video's
Mycotoxinen in ruwvoer
VisscherHolland Steenwijk
Gemengd voeren 2.0
www.melkvee.nl
Balen persen door loonbedrijf
Loonbedrijf Ronald Bos
Van Middelaar combineert intensief zomerstal voeren met weiden
Agrio TV
Meer informatie
Leermateriaal
(1)Dossiers Groen Kennisnet
(2)Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Melkveevoeding? Laat een reactie achter of neem contact op.