Nieuws

Duurzame verpakking van zuivel

Glazen statiegeldflessen lijken duurzamer dan wegwerpverpakking. Toch kiezen biologische zuivelaars steeds vaker voor plasticflessen en soms karton. Wat is duurzaam?

Volgen Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) is de milieudruk van drankenkartons lager dan die van glazen of plastic retourflessen. Die flessen gaan hooguit 15 keer mee. En de melkpakken zijn steeds duurzamer: het karton komt uit FSC-gecertificeerde bosbouw. Bovendien wordt er deels gebruik gemaakt van biobased plastic. De pakken zijn volledig recyclebaar, zo is te lezen in het artikel 'Kiezen voor glazen of plastic fles' in vakblad de Zelfkazer.

Authenticiteit

Biologische melk vind je in wel daarom wel in kartonnen verpakking. Toch zullen boerderijzuivelaars niet snel kiezen voor een kartonpak. Marc Pruissers van van HAS Hogeschool, denkt dat die melkpakken voor kleine zuivelaars eigenlijk geen optie zijn. De investering zijn enorm. Bovendien zijn er ook andere aspecten belangrijk. Boerderijzuivelaars willen zich ook onderscheiden van industriële producenten. Consumenten associëren glazen verpakkingen met authenticiteit. Glas is bovendien makkelijker te reinigen. Je kunt ook plastic flessen of pet-flessen gebruiken, die hebben als voordeel dat ze goedkoper en lichter zijn.

Kaaskorst

Verpakking heeft als doel voedsel te beschermen tegen bederf. Kaas is een zuivelproduct dat van nature al beschermd is tegen bederf door de kaaskorst. Het artikel 'Kaaskorst, bron van variatie' laat zien welke mogelijkheden kaasbereiders hebben om een kaaskorst te vormen. De korst ontstaat door het persen van de kaas. De wei, die uit de kaas wordt geperst, vormt een soort huid om de kaas.

Die zo gevormde korst kan een kaas beschermen tegen uitdroging of de groei van ongewenste micro-organismen. Maar op de korst kunnen nog wel schimmels groeien. Je kunt de groei van die schimmels afremmen door kaas vacuüm te verpakken: in plastic. Of je smeert de kaas in met paraffine of bijenwas. Maar vanaf het moment dat de kaas luchtdicht verpakt is, stopt de rijping van de kaas.

Natuurkorst

Wil je de kaas laten rijpen, dan is uitwisseling van waterdamp en andere gassen nodig. Om rijping mogelijk te maken en tegelijkertijd de de groei van micro-organismen te beperken wordt kaascoating gebruikt: een vloeibaar plastic (polyvinylacetaat) dat bij opdrogen uithardt. Je kunt kazen ook insmeren met plantaardige olie, boterolie of ghee.

Voor sommige kazen worden andere producten gebruikt, reuzel voor Engelse Cheddar of boombast voor de de Roemeense Brânzá de Burduf. Er zijn veel meer mogelijkheden. Sommige kazen, zoals brie of camembert, de witschimmelkazen hebben een natuurkorst van kaasschimmels die bijdragen aan de smaak.

(Bron foto: Shutterstock)