Melkverhitting tegen koemelkallergie
Hoewel koemelkallergie bij niet meer dan 2% van de kinderen tussen 0 en 2 jaar voorkomt, is het de meest voorkomende voedselallergie. De meeste kinderen ontwikkelen in de eerste paar levensjaren tolerantie voor koemelk. Ze groeien over de koemelkallergie heen. Maar juist in die eerste twee jaar is melk een belangrijke bron van voedingstoffen. Daarom keken onderzoekers van Wageningen University en Erasmus MC hoe je immuunreacties kunt voorkomen. Het Voedingsmagazine schrijft over dit onderzoek in het artikel 'Het behandelen van koemelkallergie…met koemelk'.
Immuunsysteem
Een allergische reactie ontstaat wanneer het immuunsysteem reageert op een bepaald eiwit. Sommige eiwitten in melk of delen van die eiwitten in melk kunnen zo'n allergische reactie teweegbrengen. Kinderen die gevoelig zijn, bouwen antistoffen of antilichamen op die zulke eiwitten kunnen herkennen. Die antilichamen hechten zich aan die specifieke eiwitten of een epitoop, een specifiek deel van zo'n eiwit, waarna het immuunsysteem in werking gezet wordt.
Mestcellen hechten zich aan die antilichamen en scheiden histaminen uit. Het gevolg is dat er allergische reacties ontstaan: je krijg jeuk bijvoorbeeld, je huid wordt rood of je krijgt het benauwd. Hoe en op welke melkeiwitten de kinderen met koemelkallergie reageren, is verschillend per kind.
Verhitting
Door verhitting kun je de structuur van eiwitten veranderen. Door de structuur van de allergieveroorzakende melkeiwitten of epigonen via verhitting te veranderen, kun je zorgen dat de allergische reactie verdwijnt. Maar verhitting is geen garantie dat de allergische werking verdwijnt. Het kan ook zijn dat de veranderde eiwitten of epigonen een allergie opwekt. Het artikel beschrijft welke processen tijdens die verhitting een rol spelen bij de verandering van de eiwitstructuur.
Het lijkt er op dat vocht een rol speelt bij de verandering van het eiwit. Droge verhitting zorgt daarom voor grotere veranderingen. Ook tijdens het bakken van bijvoorbeeld pizza's of muffins, waarin melk zit, vindt zo'n verandering plaats. De onderzoekers denken dat kinderen met koemelkallergie die deze producten eten, sneller tolerantie ontwikkelen. Ze groeien sneller over hun allergie heen.
Vervolgproject
De onderzoekers willen in een vervolgproject nog preciezer uitzoeken hoe dit mechanisme werkt. Groeien kinderen, die verhitte koemelkeiwitten krijgen, eerder over hun allergie heen? En welke immunologische reacties ontstaan er precies bij het drinken van koemelk?
(Bron foto: Pixabay)