Symposium

Future Food Systems: Evolution or Revolution

gezond buffet op tafel
Samenvatting
  • Wanneer
  • Locatie
    ANTROPIA Cultuur-Congrescentrum, Landgoed de Reehorst, Driebergen
  • Organisator
    Utrecht University
What do we see when we think about future food systems? Do the food systems of the future require revolutionary change, or are we rather talking about an evolutionary steps towards new ways of producing and consuming food? What should be the role of science and scientists in this transformation? Should scientists be activists who advocate change? Should they focus on producing the best objective, yet innovative knowledge? How should they relate to and collaborate with external stakeholders, like industry and governmental institutions?

Program

13:00 - Walk-in with coffee & tea

13:30 - Opening

13:30 - 14:45 - Plenary discussion

Engage in a thought provoking Future Food discussion with Giuseppe Feola (Copernicus Institute) and Miel Hostens (Veterinary Medicine), who will dive into the revolutionary and evolutionary perspectives. They will be critically questioned by several surprise guests...

14:45 – 15:00 - Coffee break

15:00 – 16:30 - Breakout sessions 

Session 1 (in English)
Future Food Systems from the Animal’s Perspective: Animal welfare has gained prominence on the food systems agenda. With much debated issues like the protein transition, meat/dairy consumption and intensive animal farming and its sustainability and health impacts, the role of ‘the animal’ has become an important (political) question. How can we approach this question from the perspective of the animal? What would the animal want? What should we be doing and on which level? What kinds of policies, approaches and interventions are needed locally, nationally and internationally? Should we be tweaking the current (industrial) system or do we require revolutionary change towards a completely different future for animal husbandry or the consumption of animal products?

Session 2 (in English)
Fair Food Transitions
We are working hard to finalise the programme for this workshop. 

Session 3 (in Dutch)
Duurzame voeding voor een optimale gezondheid: Deze workshop is een coproductie van Future Food Utrecht en Healthy Food Coalition, gelieerd aan Transitiecoalitie Voedsel. Beide partijen zetten zich in om de productie en consumptie van duurzame, gezonde en eerlijke voeding te stimuleren. Een belangrijke vraag blijft: kunnen we er voor zorgen dat een gezond, duurzaam voedselaanbod de betaalbare standaard wordt? Welke interventies zijn er nodig zijn om dit te bereiken? Het is duidelijk dat niet slechts één partij aan zet is, maar dat overheid, producenten, retailers, onderzoekers en andere betrokken organisaties nauw moeten samenwerken. Dat is echter geen eenvoudige opgave, want er zijn veel verschillende – dikwijls tegenstrijdige – belangen en perspectieven. Tijdens deze workshop kruipen deelnemers in de huid van specifieke stakeholders. Vanuit deze aangemeten rollen worden diverse casussen bestudeerd en besproken. We eindigen met een gezamenlijk debat. Lukt het om de verschillende belangen bij elkaar te krijgen?

16:30 – 17:00 - International Stand Up Comedian- Adam Field

17:00 – 18:00 - Closing drinks and talk