Workshop

Kenniscarrousel: Blik op de toekomst

Kudde koeien grazen in een bloeiende boomgaard - Yuelan via Istock
Bron foto: yuelan, Istock (Istock licentieovereenkomst voor content)
Samenvatting
  • Wanneer
  • Locatie
    Dairy Campus
  • Organisator
    Living Lab Fryslân
    Landbouw Adviespool
    Dairy Campus
Op 12 oktober a.s. vindt in samenwerking met en op de Dairy Campus onze derde editie van de Kenniscarrousel plaats. Het thema van dit jaar is: Blik op de toekomst. Als boer heb je behoefte aan perspectief. De periode waar we nu in zitten, biedt nog steeds onvoldoende duidelijkheid om grote plannen te maken. Wat wel kan is het maken van kleine, concrete stappen naar een meer natuurinclusieve agrarische omgeving. De verduurzaming van de sector zal de komende tijd verder doorzetten, daarom kun jij als boer op jouw bedrijf alvast enigszins vooruit lopen, zodat je beter voorbereid bent op de toekomst.

Living Lab Fryslân, Landbouw Adviespool en Dairy Campus hebben de handen ineen geslagen om een kennisochtend met praktische workshops te organiseren die u meer duidelijkheid bieden en u vooruit helpen. In de workshops en tijdens de lunch is voldoende ruimte voor dialoog, brainstorm en individuele vragen.

Workshops

Tijdens de twee workshopsrondes is er keuze uit 5 onderwerpen:

  • Eiwitgewassen
    Christiaan Bondt, onafhankelijk adviseur ruwvoerwinning én adviseur in de Landbouw Adviespool laat in een praktische workshop zien wat de voor en tegens zijn van eiwitgewassen binnen het bedrijf, daarnaast gaat hij in op de teelt en toepassing.
  • Agroforestry / Voederhagen
    Wat is de potentie van bomen en struiken op de gezondheid van het vee en hoe pas je dit in in de bedrijfsvoering?
  • Biodiverse melk
    Ronald Zom neemt je mee in dit onderzoek waarin kennis over kruiden en de benutting van bioactieve componenten wordt vergaard en verspreid, zodat veehouders deze effectief kunnen inzetten. Het doel van dit onderzoek is lagere emissies van methaan en stikstof, betere diergezondheid, biodiversiteit en melkkwaliteit zonder negatieve neveneffecten. Biodiverse melk - WUR
  • Beweiding
    Al twee jaar op rij laat de beweidingsproef van Wageningen Livestock Research zien dat de methaanemissie op basis van vers gras mogelijk te hoog wordt ingeschat. Met vers gras en weidegang kunnen melkveehouders dus niet alleen de ammoniak-, maar ook de methaanemissie verminderen, Bert Philipsen kan er alles over vertellen. Projecten graslandbeheer - WUR Projecten graslandbeheer - WUR
  • Met precisie naar meer biodiversiteit
    Met precisie naar meer biodiversiteit: Het doel van deze PPS is om kennis en tools te ontwikkelen om biodiversiteit en precisiegraslandbeheer te integreren in een melkveebedrijf, met behoud van inkomen. Reina Ferwerda- van Zonneveld verteld onder andere over de drie sleutelfactoren in deze zoektocht. Met precisie naar meer biodiversiteit - WUR.

Programma


9.15 - Inloop met koffie en thee

9.30 - Opening door Living Lab Fryslân en Dairy Campus

9.40 - Plenaire sessie

10.30 - Korte pauze met versnapering

10.40 - Verplaatsing naar workshopruimtes

10.45 - Workshopronde 1

11.55 - Wisseling

12.05 - Workshopronde 2

13.15 - Stamppotbuffet en centrale afsluiting

14.00 - Rondleiding Dairy Campus (optioneel)