Symposium

Landelijk symposium bedrijfsspecifiek meten stalemissies met sensoren

Samenvatting
  • Wanneer
  • Locatie
    Mauritskazerne, 2 Nieuwe Kazernelaan #D41, 6711 JC Ede
  • Organisator
    Ministerie van LVVN
Meer informatie & Aanmelden
De technologische ontwikkeling van ammoniak-, methaan- en fijnstofsensoren gaat snel. Het meten met sensoren geeft veehouders inzicht in hun daadwerkelijke emissies en daarmee input om hun management te verbeteren. In pilots verspreid over het land wordt hier ervaring mee opgedaan. Meerdere veehouders hebben een doelvoorschriftvergunning aangevraagd én inmiddels zijn ook de eerste ontwerp-doelschriftvergunningen verleend. 

Vertegenwoordigers van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) geven op 25 november 2024, tijdens de 2e editie van dit symposium, een toelichting op de status van de landelijke aanpak bedrijfsspecifiek meten van stalemissies en de inzet van de drie aangestelde coördinatoren in de afgelopen periode. De nieuwe versie van het meetprotocol wordt aangeboden en er is gelegenheid om de meest recente kennis uit de wetenschap en de pilots uit te wisselen.

De bijeenkomst is een vervolg op de editie van 25 januari jl. en onderdeel van het Nationaal Kennisprogramma Stikstof en het Regieorgaan Versnellen innovatie emissiereductie duurzame veehouderij.

Programma

9:15

Ontvangst

9:45 - 10:45

Plenair programma: O.l.v. dagvoorzitter Amber Laan. Een vertegenwoordiging van het Ministerie LVVN over het belang van doelvoorschriftvergunningen en emissiemetingen, de inzet van het Ministerie, reflectie op het afgelopen jaar en het aanbieden van de nieuwe versie van het meetprotocol. Daarnaast gaan we in gesprek met Ans Mol, gedeputeerde Provincie Gelderland en de vertegenwoordiger(s) van gemeente(n) over hun ervaringen met het traject van de eerste vergunningverlening.

11:10 - 12:10

Deelsessies ronde 1

12:10 - 13:00

Lunch

13:00 - 14:00

Deelsessies ronde 2

14:10 - 15:10

Deelsessies ronde 3

15:10 - 15:30

Plenaire afsluiting: O.l.v. dagvoorzitter Amber Laan. Reflectie op de dag en belangrijkste inzichten samen met Elbert Roest, voorzitter regieorgaan emissiearme veehouderij.

15:30 - 16:30

Borrel en netwerkgelegenheid

Deelsessies

Ronde 1

  1. Doelvoorschriftvergunning: de juridische do's en don'ts. Harm Borgers (Coördinator juridisch, KokxDeVoogd)
  2. Borging van emissiemetingen in de varkenshouderij: ervaringen vanuit onderzoek en praktijk. Annemarie van Bussel (De Hoeve Innovatie) en Bennie van der Fels (Wageningen Livestock Research)
  3. Monitoring van emissie uit melkveestallen binnen Netwerk Praktijkbedrijven. Aanpak, ervaringen en resultaten. Hendrik Jan van Dooren (Wageningen Livestock Research)
  4. Update versnellingsaanpak van de provincies en sectoren. Tom Ploeger (DLV Advies)\

Ronde 2

  1. Inzichten uit Regio Foodvalley Bedrijvennetwerk voor emissiereductie. Kees Lokhorst, Marloes Miedema (Wageningen Livestock Research) en Anne-Jo Smits (Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij)
  2. Toelichting op datarichtlijn en data infrastructuur. Job Oostveen (Coördinator datasystemen en dashboarding, TNO)
  3. Continu meten emissies in mechanisch geventileerde stallen: ervaringen uit de praktijk. Harm van der Zanden en Sandra van Kampen (Connecting Agri & Food)
  4. Praktijktoepassing Achterhoek: het verband tussen stalmaatregelen en gemeten emissies. Arjan Prinsen (St. Biomassa) en Franklin Stump (ESTEDE)
  5. Naar een nieuw stelsel van Stalbeoordeling (I&W, LVVN en RVO). Programma vernieuwing stalbeoordeling
  6. Samenwerken met u aan de normen voor stalemissies. Lisa Beckers en Caroline van Hoek (NEN)

Ronde 3

  1. What's new in versie 2 van ‘Richtlijnen voor het bepalen van emissies uit veestallen’? Albert Winkel (Coördinator stalmeetmethoden, Wageningen Livestock Research)
  2. (Emissie)metingen bij koeien, varkens, kippen: verschillen en overeenkomsten. Jan Vonk (Wageningen Livestock Research)
  3. Meten = weten: is in uitvoering in Brabant! Arie de Niet (Witteveen+Bos) en Martine van den Wittenboer (Provincie Noord-Brabant)
  4. Emissiemetingen onder verschillende welzijns-concepten met trager groeiende vleeskuikens in Vlaanderen en Nederland. Tom van Hertem en Kris DeBaere (Evap proefbedrijf pluimveehouderij), Marloes Miedema en Jan van Harn (Wageningen Livestock Research)