Evenement

VHG/CIV Docentendag 2024

Samenvatting
  • Wanneer
  • Locatie
    Yuverta Velp, Larensteinselaan 26B, 6882CT Velp
  • Organisator
    Koninklijke VHG
    CIV Groen
Aanmelden
Dit evenement is dé gelegenheid om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in onze sector. Hier ontdek je welke vakkrachten we nu en in de toekomst hard nodig hebben. Het wordt een inspirerende middag vol boeiende presentaties en interactieve sessies waarin je kunt meepraten en jouw waardevolle kennis, ervaringen en ideeën kunt delen met collega-vakgenoten. Of je nu wilt netwerken, bijleren of gewoon genieten van de levendige discussies, deze dag biedt voor ieder wat wils!

Programma

13:00 uur - 13:15 uur

Centrale Opening

13:25 uur - 14:15 uur

Workshops - ronde 1

14:25 uur - 15:15 uur

Workshops - ronde 2

15:15 uur - 15:40 uur

Pauze

15:40 uur - 16:30 uur

Workshops - ronde 3

16:30 uur - 18:00 uur

Drankje en aansluitend een warme maaltijd

18:00 uur

Afsluiting

Workshops

Ronde 1 & 2 - Sectoraal Ontwikkelpad Groen (Peter van Helden/VHG en Herbert Witte/Zone.college)
In samenwerking met Zone.college, het ministerie van SZW en OCW werkt VHG aan het Sectoraal Ontwikkelpad Groen. Basis van dit ontwikkelpad is een opleidingscarrousel dat gebruikt kan worden voor het scholen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het sectoraal ontwikkelpad geeft daarnaast ook duidelijkheid over de te volgen leerroute.

Ronde 1 - Werknemerschap (Mattieu van Laar/CNV)
Matthieu van Laar geeft een inkijkje in de gastles Hoveniers van de Toekomst en hoe deze workshop binnen jouw school gerealiseerd kan worden. CNV Jongeren verzorgt gastlessen over het thema “werknemerschap”. Wat is een CAO? Hoe werkt het Jaarurenmodel? Hoeveel vakantiedagen hebben werknemers? Kortom, hoe zijn de zaken binnen.

Ronde 1 - Duurzaamheid vertaald naar diensten en personeel (Jacko Manse/Donkergroen)
Jacko Manse is vestigingsleider van Donker Groen Eindhoven en nauw betrokken bij de Hotspot in Boxtel. Jacko geeft een presentatie hoe het begrip duurzaamheid binnen Donker Groep vormgegeven wordt. Dit gaat niet alleen over de manier van werken en wat ze maken, maar ook over de omgang met medewerkers, leerlingen, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, etc.

Ronde 1 - Opleiden als landelijk expertisecentrum Hotspot Boom, Bos en Natuur (Heleen van Eert, Hotspotmanager Boom, Bos en Natuur)
Hoe draagt een landelijke Hotspot optimaal bij aan onderwijskwaliteit en instroom van studenten? Als voorbeeld de landelijke Hotspot Boom, Bos en Natuur, dat in korte tijd is uitgegroeid tot hét landelijke expertisecentrum. Hierdoor starten beroepsbeoefenaars met passende kennis en vaardigheden voor dit werkveld. Hoe wordt in samenwerking met stakeholders het opleidingsprogramma gecreëerd dat aansluit op de praktijk?

Ronde 2 - Demowagen Hotspot Yuverta Nijmegen en voorlichting in de regio (Mayke Klunder en Tom van der Wijst)
Yuverta Nijmegen heeft een demowagen aangeschaft voor hotspotactiviteiten en zet deze in bij voorlichtingsactiviteiten, openbare lessen, als beursstand of gewoon als aanhanger voor het vervoeren van ‘groene middelen’. Maak kennis met deze demowagen en hoor het verhaal en de reden van de aanschaf.

Ronde 2 - “Broodje aap onderzoek” (Heidi Kamerling/Groene Hotspot Yuverta Houten)
Heidi Kamerling, practor Groene Leefbare Stad, “broodje aap onderzoek? Heidi neemt je mee en geeft voorbeelden over het doen van klein praktisch onderzoek met studenten mbo en vmbo vanuit het practoraat ‘groene leefbare stad’.

Ronde 2 - Instroom voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (Kees Torn Broers/Sight Landscaping)
Binnen veel bedrijven in de groensector werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo ook bij Sight landscaping. Toch kijkt men er hier anders naar. Wij hebben geen mensen met een beperking, alleen medewerkers vindt vestigingsmanager Kees Torn Broers. Hij neemt ons mee in de visie van Sight Landscaping.

Ronde 3 - Binnengroen (Annelies Kieboom/Mobilane en Myrian Reuvers/Planting Power)
Binnenbeplanting is een groeiend onderdeel van onze sector waarin veel ontwikkelingen zijn. Annelies Kieboom van Mobilane en Myrian Reuvers van Planting Power nemen je graag mee in alle ontwikkelingen en trends op het gebied van interieurbeplanting.

Ronde 3 - MBO plantenkennistrainer (Aleid van der Kolk/Agri Holland en Peter van Helden/VHG)
Aleid van der Kolk en Peter van Helden nemen je in deze workshop mee in de mogelijkheden en kosten van de MBO-variant van de VHG-plantenkennisapp. Hierin kun je je eigen plantenlijst invoeren. De app kent mogelijkheden om in te stellen op welk moment in het jaar je een bepaalde plant tevoorschijn kan laten komen.

Ronde 3 - Klimaat bestendige beplantingsplannen (Jaap Smit, dendroloog)
Jaap Smit is deskundige op het gebied van bomen, heesters en planten. Op basis van de klimaatscenario’s voor Nederland neemt Jaap je mee wat dit betekent voor de huidige planten, bomen en heesters en natuurlijk welke bomen, planten en heesters het steeds beter gaan doen in Nederland.

Ronde 3 - Het groene werken (Heidi Kamerling/Groene Hotspot Yuverta Houten)
Heidi Kamerling vertelt over het belang van groen in een werkomgeving aan de hand van drie onderzoeksprojecten, namelijk Werklandschappen van de Toekomst, groene werkwandeling Eindhoven en Pro biodiversiteit (citizen science tools inzetten om verbinding te maken met eigen werk- of schoolterrein).