De EU-gestuurde nationale wetgeving en de EKO-normering (naar 100% bio mest) zullen aangescherpt worden. Reden genoeg dus om goed te weten hoe de stikstofdynamiek van uw bedrijf in elkaar steekt en om te weten waar sturingsmogelijkheden liggen. Het computerprogramma NDICEA levert hiervoor betrouwbare en perceelspecifiek informatie op.
Dossier
Akkerbouw en vollegrondsgroenten: stikstofbeheer
Stikstof speelt in twee opzichten een sleutelrol in de biologische akker- en tuinbouw. Stikstof bepaalt in belangrijke mate de potentiële opbrengst, en stikstof is een contaminant in geval van uitspoeling en NOx-emissie.

Begin hier
Stikstofbeheer
Vlinderbloemigen
Vlinderbloemigen vormen de stikstofbron voor de biologische landbouw. Dit omdat ze in staat zijn stikstof uit de lucht te binden. Voor een duurzame biologische akkerbouw en de groenteteelt zijn ze daarom onontbeerlijk, evenals voor de veehouderij.
Vanggewassen
Stikstof kan aan gewassen worden toegediend in de vorm van dierlijke mest en door de teelt van vlinderbloemigen. De toegediende stikstof wordt slechts ten dele door de gewassen opgenomen. Verlies van resterende stikstof is te voorkomen of te beperken door de teelt van vanggewassen na de hoofdteelt. Naast deze rol in het mineralenmanagement dragen vanggewassen bij aan bodemstructuur en erosiepreventie en beperken ze onnodige milieuverliezen. Of de inzet van vanggewassen effectief is, hangt vooral af van het teeltsucces.
Video's
Vanggewas: wat is de beste methode?
Youtube
Planty Organic
Youtube
Meer informatie
Kernpublicaties
(7)Verwante publicaties
(6)Lopende projecten
(1)Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Akkerbouw en vollegrondsgroenten: stikstofbeheer? Laat een reactie achter of neem contact op.