Zuinig omgaan met water wordt steeds belangrijker. Er staat ons namelijk een wereldwijde watercrisis te wachten.
Zelfs in Nederland begint dit in toenemende mate boeren te raken en de provincies Limburg en Brabant kampen nu al jaarlijks met de effecten van waterschaarste. In dit dossier stellen we kennis en praktijkervaringen rondom beregening op basis van sensoren en modellen beschikbaar.
Dossier
Beregening op maat
Dit dossier gaat over het optimaal inzetten van beregeningscapaciteit met behulp van sensortechnologie en adviesmodellen voor beregening. Boeren in Nederland voeren beregening van hun gewassen voornamelijk uit op basis van intuïtie, gevoel en boerenverstand. Het is de verwachting dat bodemvochtmetingen met een sensor in combinatie met beregeningsadvies water bespaart en effectiever benut.
Sensoren
Er zijn vele verschillende aanbieders van vochtsensoren op de markt. Er zijn echter 3 basistechnieken te onderscheiden: de watermark sensor (Zuigspanning), Di-elektrisch constante en elektrische geleidbaarheid (vol% vocht en temperatuur).
Bij de di-elektrische constante en elektrische geleidbaarheid meet de sensor een potentiaalverschil, veroorzaakt door vochtverschillen rondom de sensor.
false
Adviesmodellen
Er zijn verschillende adviesprogramma’s in de vorm van apps of dashboards beschikbaar die de boer informatie geeft over waar, wanneer en hoeveel er beregend moet worden.
false
Meer Informatie
Relevant op Groen Kennisnet
Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Beregening op maat? Laat een reactie achter of neem contact op.