Hier vind je informatie en een grote verzameling publicaties over de sectoren (bedrijfstakken) binnen de biologische landbouw en de thema’s die daar van belang zijn.
Dossier
Biologische landbouw - sectoren
Begin hier
Inleiding
Wat is biologisch?
Voor biologisch is een definitie opgesteld. Volgens IFOAM is "Biologische landbouw is een productiesysteem dat de gezondheid van de bodem, van ecosystemen en van mensen onderhoudt...
Biologische landbouw
Biologische landbouw omvat alle bedrijfstakken (akkerbouw, tuinbouw, sier- en boomteelt, veehouderij). De biologische landbouw is relatief het best vertegenwoordigd in de melkveehouderij en de akker- en tuinbouw. De biologische sier- en boomteelt en de bloembollenteelt zijn relatief nog erg klein. Een deel van de bedrijven is verbreed in combinatie met onderwijs, zorglandbouw, een
boerderijwinkel e.d. Een geheel nieuwe ontwikkeling is agroforestry, waarin boomkwekerij gecombineerd wordt met akker-en tuinbouw en/of veehouderij.
Bloembollen
De belangstelling voor de teelt van biologische
bloembollen en bolbloemen is de laatste jaren flink toegenomen. De vraag naar biologische
bollen is enorm gegroeid. Het aanbod is echter
nog erg klein. De biologische teelt en bewaring
van bloembollen stelt de telers nog voor grote
uitdagingen.
Boomteelt
De biologische boomteelt is relatief nog erg klein, maar biedt goede mogelijkheden. Een
aantal boomsoorten is betrekkelijk makkelijk biologisch te telen. Biologische boomkwekers besteden veel aandacht aan bodemvruchtbaarheid. Door het gebruik van
organische meststoffen, zoals compost en groenbemesters, en door het toepassen van
vruchtwisseling ontstaat een vruchtbare bodem
met een rijk en gevarieerd
bodemleven.
Akkerbouw en vollegrondsgroenten
De biologische akkerbouw en teelt
van vollegrondsgroenten, ontwikkelen zich snel
en vormen, bij voorbeeld in de
Flevopolders, een volwassen bedrijfstak. In de
biologische akker- en tuinbouw hebben
bodemkwaliteit en agrobiodiversiteit
een essentiële rol. Denk daarbij aan de
organische bemesting, biologische bestrijding
van ziekten en plagen en
mechanische onkruidbestrijding. Daarnaast
worden ontwikkelingen zoals strokenteelt,
mengteelt en precisielandbouw steeds meer
toegepast.
Kastuinbouw
Biologische kastuinbouw is relatief beperkt van
omvang. Zij stelt telers wel een uitdaging. Door
het principe van grondgebondenheid is
substraatteelt in
de biologische kassenbouw niet toegestaan.
Fruit
Biologisch fruit is populair. Voor de bestrijding
van de diverse ziektes
die op de verschillende fruitsoorten voorkomen
wordt vooral gebruikt gemaakt
van natuurlijke bestrijders
Rundvee
De melkproductie bij biologisch rundvee en
frequentie van afkalven liggen lager dan bij de
gangbare veehouderij, maar de levensduur ligt
hoger. Biologische koeien kunnen ten minste
een deel van het jaar naar buiten, en
aanbinden in de stal is, kleine en oudere
bedrijven uitgezonderd, niet toegestaan.
Pluimvee
Biologisch pluimvee heeft een langzamere
groei- en productiecyclus dan de reguliere
pluimveehouderij. Leghennen gaan op latere
leeftijd eieren leggen. De dieren leggen veelal
tot een leeftijd van 60 weken. Vleeskuikens
groeien langzamer. Ook hier geldt dat
preventief antibioticagebruik niet is toegestaan
en dat antibiotica alleen curatief en beperkt
worden gebruikt.
Varkens
De biologische varkenshouderij heeft veel oog
voor natuurlijk gedrag, een goede gezondheid
met nadruk op ziektepreventie, en natuurlijke
voeding. Het dierenwelzijn scoort hoog. Onder
natuurlijk gedrag valt bijvoorbeeld de
mogelijkheid tot scharrelen en zoelen
(modderbaden, naast gedrag ook belangrijk
voor de huid). Daarom worden er duidelijke
regels gesteld voor het maximaal aantal dieren
(afhankelijk van de leeftijd) per oppervlakte
binnen en buiten.
Geit en schaap
Geiten en schapen in de biologische veehouderij krijgen uit dierwelzijnsoogpunt veel weidegang. Fokkerij vindt op natuurlijke wijze plaats. Ook voor de geiten- en schapenhouderij gelden duidelijke normen voor het maximum aantal dieren binnen en buiten en vindt geen preventief gebruik van antibiotica plaats.