Blauwtong
Begin hier
Wat is blauwtong?
Verspreiding
Gevolgen
Vaccinatie
In de praktijk blijkt dat het percentage dieren dat ziek wordt nog vrij hoog is. In het najaar van 2023 was dat 16,7 procent en in 2024 is dat 9,8 procent. Er is wel een groot verschil in sterfgevallen. In 2023 was de sterfte van zieke dieren 71,4 procent, nu is dat 10 procent. Dit kan in de loop van het jaar nog wel veranderen. In dit webinar vertellen dierenartsen Margit Groenevelt en Reinard Everts van de Schapendokter hier meer over.
Voorkomen en genezing
Symptomen kunnen worden bestrijdt met pijnstillers, ontstekingsremmers en natuurlijke middelen. In de wiki Kruiden voor landbouwhuisdieren vind je meer informatie over pijnbestrijding om gezondheid van dieren te ondersteunen.
Geschiedenis van blauwtong
Er zijn vaccins ontwikkeld om dieren te vaccineren. Het vaccineren vindt doorgaans plaats in het voorjaar. In 2009 heeft dit er toe geleid dat er geen nieuwe besmettingen meer zijn vastgesteld in Nederland. Sinds februari 2012 is Nederland officieel vrij van blauwtong.
In 2015 is er in Frankrijk, Zwitserland en een deel van Duitsland weer Blauwtong aangetoond. Hierdoor is er de afgelopen jaren weer extra toezicht. Ook in België is in 2019 op verschillende bedrijven weer Blauwtong gesignaleerd.
Op verschillende schapenhouderijen in Utrecht en Noord-Holland is begin september 2023 blauwtong vastgesteld. Het is voor het eerst sinds 2009 dat dit virus opduikt in Nederland. Een maand later heeft het virus zich verder verspreid met veel dode dieren tot gevolg.
Half september is geconstateerd dat het gaat om blauwtongvirus type 3 (BTV 3). De sterfte onder de schapen is tot boven de duizend per dag. In Zuid-Afrika is er een vaccin tegen BTV 3, maar dit vaccin mocht aanvankelijk niet gebruikt worden in Nederland vanwege veiligheidsrisico's. In Juli 2024 is dit vaccin versneld goedgekeurd en massaal beschikbaar gesteld.