De landen van de EU krijgen meer vrijheid om de Europese regels uit te voeren. Zo kan Nederland beter inspelen op de problemen en de kansen van de eigen landbouwsector. Dat moeten ze opschrijven in het NSP. In GLB 2023 staan meer ambities op het gebied van natuur, klimaat en milieu. Boeren die daar een bijdrage aan leveren worden hier beter voor beloond. Dat noemen we ‘toekomstbestendig boeren’.
Boeren met toekomst in de regio
Europa: Perspectief GLB 2023-2027
Nederland: wat staat er in het NSP?
Wat zijn de kansen voor de Nederlandse boeren?
Als boeren zich gaan inzetten voor 'maatschappelijke diensten' kan dit ten koste gaan van de productie. Het GLB heeft diverse instrumenten om boeren te ondersteunen.
- Subsidies voor maatschappelijke diensten via de eco-regeling en het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. In de eco-regeling staan 25 eco-activiteiten. Hoe meer een boer zich inspant, hoe hoger de vergoeding.
- Ondersteuning voor vernieuwing van landbouwproducten en de keten. Bijvoorbeeld projectsubsidies voor innovatie, experimenten en duurzame investeringen.
- Mogelijkheden voor kennisontwikkeling en -deling en advies.
- Ondersteuning van de gebiedsgerichte aanpak. Ieder gebied heeft eigen uitdagingen.
Regio: Gebiedsgerichte aanpak: pilots
Video's over de 7 pilots
De 7 pilots : lessen van het Nederlandse CAP pilot project
Toekomst GLB
Natuurinclusief boeren : de voordelen van kruidenrijk grasland
Natuurrijk Limburg
NPLG en de provinciale aanpak van water, natuur, stikstof en klimaat
7e actieprogramma nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water
Doel van de Europese Nitraatrichtlijn (NR) is om de waterverontreiniging door nitraten uit agrarische bronnen te verminderen en verdere verontreiniging te voorkomen. Dit betreft grond- en oppervlaktewater. Een boer kan vrijwillig kiezen om aan het GLB mee te doen, maar moet verplicht voldoen aan de voorwaarden van de Nitraatrichtlijn. Met het 7e actieprogramma nitraatrichtlijn geeft Nederland invulling aan de Nitraatrichtlijn. Met de maatregelen in dit actieprogramma wordt ook bijgedragen aan de doelen van de Kaderrichtlijn Water. De Kaderrichtlijn Water (KRW) bepaalt dat in 2027 alle maatregelen moeten zijn genomen die resulteren in chemisch schoon en ecologisch gezond water. Voldoen aan NR en KRW horen bij de goede landbouw en milieucondities (GMLC's) en zijn daarmee basisvoorwaarde voor grondgebonden subsidies in het GLB, en gelden dus voor de basispremie, de eco-regeling en het agrarisch natuur en landschapsbeheer (ANLb).
Invulling van het NPLG door de provincies
De provincie Overijssel heeft als eerste een Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) gemaakt. Onderaan dit dossier staat een overzicht van alle Provinciale Programma's Landelijk Gebied van de provincies.