Om met een dergelijk tekort aan oppervlaktewater om te kunnen gaan, is er in Nederland een verdringingsreeks opgesteld. Met deze verdringingsreeks wordt dan bepaald hoe het schaarse water verdeeld wordt.
In gevallen van extreme droogte waarbij een watertekort dreigt, komt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) geregeld bij elkaar. Het LCW volgt de droogtesituatie dan nauwlettend en adviseert Rijkswaterstaat en waterschappen over mogelijke maatregelen. Bij gevallen van extreme droogte wordt er opgeschaald naar het tijdelijke Management Team Watertekorten (MTW), waarin ministeries, Rijkswaterstaat, waterschappen en provincies samenwerken.
In dergelijke situaties zal de verdringingsreeks gehanteerd worden. Deze verdringingsreeks bepaalt dan de maatschappelijke en ecologische rangorde waarin water verdeeld wordt. Deze rangorde is verdeeld in 4 categorieën, waarbij bij droogte de hoogste prioriteit ligt bij Categorie 1 en de laagste prioriteit bij Categorie 4:
- Categorie 1: Veiligheid en onomkeerbare schade
- Categorie 2: Nutsvoorzieningen
- Categorie 3: Kleinschalig hoogwaardig gebruik
- Categorie 4: Overige belangen (economische afweging, ook voor natuur)
De rangorde van belangen die vallen binnen de eerste twee categorieën zijn nationaal vastgesteld. Voor categorie 3 en 4 kunnen provincies binnen die categorieën zelf een rangorde vaststellen, aan de hand van de lokale actuele situatie.