Met de groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart zal de vraag naar voedsel, waaronder eiwitten, stijgen. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen van ons lichaam en zijn onderdeel van een gezond voedingspatroon. Op dit moment is het grootste deel van de eiwitten in onze voeding van dierlijke afkomst (57%) een kleiner deel (43%) komt van plantaardige bronnen. De productie en consumptie van dierlijke eiwitten heeft grote invloed op het milieu en leefomgeving en is op deze manier niet langer houdbaar.
Dossier
Eiwittransitie
Begin hier
Wat is de eiwittransitie?
Gezondheid
De verschuiving van een dieet met meer dierlijk eiwit naar meer plantaardig eiwit is geen simpele vervanging van het een voor het ander. Het gaat om het zoeken naar een balans tussen dierlijk en plantaardig. De verandering in voedingspatroon streeft niet alleen naar een positieve impact op het milieu, maar moet ook bijdragen aan een gezonder dieet.
Milieu-impact
Het huidige voedselsysteem heeft een negatieve invloed op het klimaat en het milieu. Het zorgt voor emissie van broeikasgassen, verlies van biodiversiteit, ontbossing, stikstofemissie, waterverbuik en watervervuiling. Daarnaast neemt voedselproductie wereldwijd 35-40% van het land in beslag en verbruikt het 70% van het zoet water. In Nederland is de huidige voedselconsumptie verantwoordelijk voor ongeveer 13% van de broeikasuitstoot en neemt het ongeveer 38% van het land in beslag. Vooral de productie van dierlijke eiwitten speelt hierbij een grote rol.
Alternatieve (duurzame) eiwitbronnen
De eiwittransitie lijkt een makkelijke vervanging van een stuk vlees voor wat bonen en als iedereen dit zou doen, zouden we al een heel eind komen. Het is echter een complex proces waarbij gezocht wordt naar een balans tussen voedzame plantaardige eiwitbronnen en duurzame dierlijke eiwitbronnen. Daarnaast moet deze omschakeling ook nog eens hand in hand gaan met de natuur. Dit vraag veel onderzoek naar alternatieve en duurzame eiwitbronnen.
Circulaire eiwitsystemen
Een circulair eiwitsysteem is een duurzaam voedselsysteem waarbij er op een efficiënte manier gebruik en hergebruik van eiwitbronnen plaatsvindt. In een optimaal circulair systeem vind er geen concurrentie tussen mens en dier. Dit betekent dat het eiwitmateriaal dat geschikt is voor menselijke consumptie ook hiervoor wordt gebruikt en niet voor diervoeding. Deze optimalisatie van eiwitproductiesystemen kan voordelen opleveren op het gebied van duurzaamheid, kostenbesparing en een rechtvaardige verdeling van grondstoffen.
Maatschappelijke verschuiving
Voor een succesvolle eiwittransitie is een maatschappelijke verschuiving nodig. Zowel de productie als consumptie van eiwitten moet veranderen. De omschakeling naar meer plantaardig moet vanuit alle stakeholders aangepakt worden. Hierbij is het belangrijk de drijvende krachten in voedselkeuzes van consumenten te identificeren.
Projecten en Operationele Groepen
Innovatieve projecten, websites en programma's die een rol spelen in de eiwittransitie.
Belgische projecten en Operationele Groepen
Innovatieve projecten, websites en programma's die een rol spelen in de eiwittransitie vanuit België.