In 2015 voldoet de waterkwaliteit in Nederland niet aan de doelen van deze richtlijn. De Nederlandse overheid zag dat tijdig aankomen en heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om het bereiken van de doelen uit te stellen tot het jaar 2027. De eisen in de KRW zijn omgezet in Nederlandse wetgeving. Om de doelen van de KRW te kunnen halen is de wetgeving op het gebied van waterbeheer te vereenvoudigd. De in 2009 ingevoerde Waterwet verving 8 bestaande wetten.
Dossier
Kaderrichtlijn Water
Het water moet schoner. De Kaderrichtlijn Water (KRW), een Europese richtlijn die sinds 2000 van kracht is, schrijft voor dat de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in 2015 op orde moet zijn. Omdat die doelen voor 2015 niet haalbaar bleken, heeft de Nederlandse overheid gebruik gemaakt van de mogelijkheid dit uit te stellen tot het jaar 2027.
Begin hier
Wetgeving
Landbouw en water
Omdat het water in 2027 schoon moet zijn mag er vanaf dat moment geen emissie meer plaatsvinden van vreemde stoffen. En in 2021 moet 80% van de waterkwaliteitsproblemen opgelost zijn. Dit heeft grote impact voor Nederland, ook voor de landbouw.
Gewasbescherming
Het voorkomen van emissie van gewasbeschermingsmiddelen is een belangrijk aandachtspunt voor land- en tuinbouw. Hoewel drinkwaterbedrijven nog regelmatig overschrijdingen meten van de normen door verontreiniging met bestrijdingsmiddelen, is er veel bereikt.
Meststoffen en waterkwaliteit
De Europese Nitraatrichtlijn is er op gericht de waterkwaliteit te beschermen door verontreiniging van het grond- en oppervlaktewater door nitraten uit de landbouw te voorkomen. Hetzelfde geldt voor fosfaten.
KRW en Natura 2000
De Kaderrichtlijn Water (KRW) stelt eisen aan de waterkwaliteit in de 160 Natura 2000 gebieden in Nederland. Daarom moeten voor die beheerplannen worden opgesteld met maatregelen voor het bereiken van die doelen.
Meer informatie
Leermateriaal
(3)Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Kaderrichtlijn Water ? Laat een reactie achter of neem contact op.