Kaderrichtlijn Water
Begin hier
Wetgeving
Landbouw en water
Nederland heeft veel water. De helft van de emissie van vreemde stoffen (meststoffen, bestrijdingsmiddelen) is afkomstig uit de landbouw. In het Deltaplan Agrarisch Waterbeer (DAW) staat beschreven hoe de land- en tuinbouw zelf kan bijdragen aan het oplossen van de wateropgaven. Ook de land- en tuinbouw wordt hiermee versterkt.
Het Activiteitenbesluit Milieubeheer (2013) bevat veel voorschriften die voor de landbouw van belang zijn. Vanaf januari 2024 vallen de voorschriften onder de Omgevingswet, welke nu al inzichtelijk zijn op het Informatiepunt Leefomgeving.
Vanaf januari 2018 hebben glastuinbouwbedrijven een zuiveringsplicht om hun restwater minimaal 95% te zuiveren. Dit is op basis van het hooflijnenakkoord Waterzuivering in de glastuinbouw.
Gewasbescherming
Zo blijkt uit een onderzoek van het Compendium voor Leefomgeving (CLO) dat het Nederlandse oppervlaktewater in de periode 2013-2021 met ruim 50% is afgenomen.
Drinkwaterbedrijven en waterschappen hebben met onderzoekers veel kennis ontwikkeld over het beperken van waterverontreiniging. Er zijn onderzoeksrapporten, checklisten en cursusmateriaal.
Meststoffen en waterkwaliteit
De Nitraatrichtlijn van de KRW schrijft voor dat gewassen bemest moeten worden met een maximum hoeveelheid stikstof. Dit wordt berekend op basis van o.a. grondsoort, bodemkenmerken, stikstofvoorraad bij begin van de teelt en levering van stikstof gedurende het seizoen, opbrengst en weersomstandigheden. Hetzelfde geldt voor fosfaat. Hierdoor wordt de nitraat- en fosfaatuitspoeling uit de landbouw naar het grond- en oppervlaktewater te verminderd.
Om die doelen van de nitraatrichtlijn te bereiken hebben alle lidstaten actieprogramma’s opgesteld. In Nederland geldt nu het 7e actieprogramma (2022 - 2025) die gebruik van stikstof- en fosfaten in de landbouw sterk beperkt.
De EU heeft Nederland derogatie verleend, zodat er meer dierlijke mest mag worden uitgereden. Deze wordt nu afgebouwd van 250 tot 170 kilo stikstof per hectare per jaar. Dit heeft vergaande gevolgen voor de bedrijfsvoering van de boer.