Er is een transitie nodig naar weerbare planten en teeltsystemen, waarin ziekten en plagen veel minder kansen krijgen, land- en tuinbouw in verbinding staan met natuur, en emissies nagenoeg worden voorkomen. Een rendabele bedrijfsvoering met perspectief voor nieuwe generaties boeren en tuinders is de basis waarop deze transitie dient te worden gerealiseerd.
Dossier
Kennistransfer plantgezondheid
De Nederlandse land- en tuinbouw is wereldwijd toonaangevend. Tegelijkertijd staat de sector voor een aantal grote uitdagingen: behoud van natuurlijke hulpbronnen, herstel van de biodiversiteit, het tegengaan van (de gevolgen van) klimaatverandering, en een steeds smaller wordend middelenpakket. Plantgezondheid vervult in deze uitdagingen een sleutelrol.

Begin hier
Inleiding
Biodiversiteit
Biodiversiteit betekent letterlijk de verscheidenheid van leven. Het omvat de verscheidenheid aan ecosystemen, de verscheidenheid aan soorten binnen een ecosysteem en de genetische variatie binnen een soort. Behoud en herstel van biodiversiteit is een belangrijk item op de politieke agenda. Naast natuurgebieden zijn ook agrarische gebieden in dit proces van essentieel belang.
Biostimulanten
Veel boeren en tuinders hebben belangstelling om gebruik te maken van biostimulanten om hun gewas een steuntje in de rug te geven. Biostimulanten zijn van microbiële of niet- microbiële oorsprong en kunnen diverse processen in bodem en plant gunstig beïnvloeden waardoor zij bijdragen aan het verbeteren van bijvoorbeeld de groei, wortelontwikkeling, zetting of rijping of de weerbaarheid van het gewas verhogen tegen diverse stressfactoren.
Geïntegreerde gewasbescherming
Geïntegreerde gewasbescherming via een integrale aanpak is het logische antwoord op de wens om te komen tot weerbare teeltsystemen. Deze integrale aanpak omvat de totale bedrijfsvoering, van grondbewerking tot directe bestrijding.
Gezondgewastool
Met deze online tool kunnen akkerbouwers en adviseurs eenvoudig zien welke bodemmaatregelen effectief zijn tegen bepaalde bodempathogenen. Kennis uit een dik onderzoeksrapport komt samen in één schema op maat.
Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Kennistransfer plantgezondheid? Laat een reactie achter of neem contact op.