Kringlooplandbouw is een integraal duurzame vorm van landbouw gebaseerd op agro-ecologische principes. Kringlooplandbouw moet daarom voldoen aan een reeks van doelen.
Dossier
Kringlooplandbouw
In de visie van de rijksoverheid moet Nederland in 2030 voedsel duurzaam produceren. De landbouw moet dan werken volgens de principes van kringlooplandbouw waarbij niets verspild wordt en waar reststromen maximaal worden ingezet.

Begin hier
Inleiding
Verdienmodel
Binnen kringlooplandbouw moeten boeren, tuinders en vissers een goed inkomen kunnen verdienen. Op deze pagina vindt u informatie over over nieuwe verdienmodellen, voer uit reststromen, verbrede landbouwpraktijk en samenwerking akkerbouw en veeteelt.
Korte keten
Kringlooplandbouw is een integraal onderdeel van een circulair
voedselsysteem. Op deze pagina vindt u u informatie over voedselbeleid, over korte ketens en boer-burger relaties.
Innovatie
De omschakeling naar kringlooplandbouw verlangt innovaties, of zal innovaties uitlokken. Op deze pagina vindt u informatie over technische en sociale innovatie.
Kringlooplandbouw in de regio
In verschillende regio's werken boeren en tuinders aan verduurzaming van de bedrijfsvoering. Ze doen ervaring op met het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit en economische duurzaamheid in de agrarische sector.
Beleid
In de kringlooplandbouw wordt in de visie van de minister zo zuinig mogelijk omgegaan met de beperkte ruimte en grondstoffen. Akkerbouw, veehouderij en tuinbouw gebruiken daarom grondstoffen uit elkaars ketens en reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie en voedingsketens. Er komt zo min mogelijk afval vrij en de uitstoot van schadelijke stoffen is zo klein mogelijk
Bodembewerking
De bodemstrategie vormt de basis voor het realiseren van kringlooplandbouw. Het doel van het Nationaal Programma Landbouwbodems, zoals beschreven in die strategie, is dat in 2030 alle landbouwbodems duurzaam worden beheerd. Een duurzaam beheerde bodem is de basis voor een goede waterkwaliteit, biodiversiteit en het draagt met de vastlegging van koolstof bij aan de klimaatopgaven.
Emissies
De uitstoot van schadelijke stoffen moet zoveel mogelijk beperkt worden, dat kan gaan om broeikasgassen, meststoffen of chemische bestrijdingsmiddelen. Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen, moet de Nederlandse landbouw moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen.
Natuur- en landschapsbeheer
Kringlooplandbouw kan een bijdrage leveren aan het behalen van doelen voor natuur en biodiversiteit. Op deze pagina vindt informatie over biodiversiteit en samenwerking natuur en landbouw;
Gewasbescherming
De ‘Toekomstvisie Gewasbescherming 2030’,is een gezamenlijk document van de rijksoverheid en belanghebbenden. De ambitie is dat de land- en tuinbouw in Nederland in 2030 bestaat uit een duurzame productie met weerbare planten en teeltsystemen, waardoor ziekten en plagen veel minder kansen krijgen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zo veel mogelijk kan worden voorkomen. Bij gebruik van gewasbescherming, gebeurt dit als geïntegreerde gewasbescherming, meet nagenoeg geen emissies of residuen.
Mestbeleid
De minister van LNV heeft het initatief genomen voor een fundamentele herbezinning van het mestbeleid. Dat moet de transitie naar kringlooplandbouw ondersteunen. Zo zal dit beleid ertoe moeten bijdragen dat nutriënten in mest goed worden benut. Dit is cruciaal voor het behalen van waterkwaliteitsdoelen, maar biedt ook kansen voor bodemverbetering. De herziening van het mestbeleid wordt opgepakt in samen hang met aandachtsgebieden als bodem, klimaat, mestmarkt en biodiversiteit.
Diervoeders
De EU en Nederland zijn voor ongeveer driekwart van hun behoefte aan plantaardige eiwitten afhankelijk van invoer. Het grootste deel hiervan wordt gebruikt voor diervoeder om dierlijke eiwitten te produceren. Deze situatie is uiteindelijk niet houdbaar vanwege onder andere de grote vraag naar plantaardig eiwit elders in de wereld. Daarom is het nodig dat we in Nederland en elders in Europa zelf meer eiwitrijke gewassen gaan telen en dat we alternatieve eiwitbronnen en technologieën gaan ontwikkelen.
Video's
Kringlooplandbouw - Technologie akkerbouw
Wageningen University & Research
Kringlooplandbouw - Mest veehouderij
Wageningen University & Research
Meer informatie
Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Kringlooplandbouw? Laat een reactie achter of neem contact op.