Mond-en-klauwzeer (MKZ) of tongblaar (Latijn: Aphtae epizooticae) is een besmettelijke virusziekte bij evenhoevigen. Andere dieren en ook mensen kunnen er hinder van ondervinden, maar lopen geen risico. De ziekte is voor dieren zeer besmettelijk. MKZ is een aangifteplichtige ziekte. (bron: Wikipedia)
Dossier
Mond- en klauwzeer (MKZ)
In het voorjaar van 2001 was Europa in de ban van het Mond- en Klauwzeer (MKZ) virus. In februari werden in Engeland en Frankrijk besmettingen aangetroffen. Op 21 maart 2001 werd MKZ in Nederland vastgesteld. Het was voor het eerst sinds 1984 dat de ziekte weer in Nederland voor kwam. In Nederland werden vijfentwintig gevallen vastgesteld. Ruim 250.000 gezonde dieren werden geruimd. Ook in sociaal opzicht liet de ziekte zijn sporen na.
Begin hier
Mond- en klauwzeer
Welke dieren betreft het?
De ziekte kan zich snel verspreiden onder de veestapel. Runderen, varkens, geiten én schapen zijn gevoelig voor het MKZ-virus. Ook wilde zwijnen, herten, reeën en een aantal dierentuindieren kunnen de ziekte krijgen. Paarden, honden, katten en pluimvee zijn niet gevoelig voor MKZ. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen.
Ziekteverschijnselen
Mond- en klauwzeer kan bij zieke varkens en runderen de volgende ziektebeelden veroorzaken:
- speekselen
- smakken
- tandenknarsen
- niet eten
- blaren in de bek die er als vellen afkomen bij aanraken
- blaren op lippen, tong, tandvlees, neus, uier (spenen)
- blaren op kroonranden, tussenklauwspleet
- kreupelheid
- sloomheid
- koorts > 41°C (één tot drie dagen)
- acute sterfte bij jonge dieren
- gewichtsverlies
- forse melkproductiedaling
(Bron: GD Diergezondheid)
Diagnose
Een redelijk betrouwbare diagnose kun je stellen aan de hand van de uiterlijke ziekteverschijnselen. Pas in het laboratorium kun je een definitieve diagnose stellen. Ook andere evenhoevige dieren, zoals geiten, schapen, en ook dromedarissen kunnen er ziek van worden.
Gevolgen
Infectieziekten die als gevolg van MKZ ontstaan kunnen blijvende gevolgen hebben. Een voorbeeld hiervan is mastitis bij koeien. Of de infectieziekte vanzelf over kan gaan, is nog niet duidelijk. Er wordt nog steeds onderzoek aan gedaan, en er worden nog steeds nieuwe vaccins gevonden.
Virus
Het Mond- en klauwzeervirus kent zeven verschillende serotypen en minimaal zestig subtypen. Het mond- en klauwzeervirus kan zich heel snel verspreiden. Via dier-dier- en dier-mens-diercontact. Daarnaast kan het virus zich ook via de lucht verspreiden. Een doorgemaakte infectie met het ene type geeft geen bescherming tegen een infectie met het andere type.
Video's
Reportage over de gevolgen van mond- en klauwzeer crisis voor Haarense boeren (2001)
HOS tv archief
De Staat heeft in 2001 terecht 60.000 dieren laten ruimen, gedupeerde Jurgen Schreuder schuift aan
Op1
Meer informatie
Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Mond- en klauwzeer (MKZ)? Laat een reactie achter of neem contact op.