Tot nu toe zijn in alle in Nederland onderzochte monsters geen sporen van het MKZ-virus aangetoond. Het gaat hierbij om tests bij alle dieren die sinds 1 december vanuit de Duitse deelstaat Brandenbrug zijn aangevoerd.
Mond-en-klauwzeer (MKZ)
MKZ-besmetting Duitsland 2025
Mond-en-klauwzeer
Video's
Kalversector in opperste staat van paraatheid vanwege MKZ
Nieuwe Oogst
MKZ wakkert trauma's Nederlandse boeren aan
WNL
Welke dieren betreft het?
De ene diersoort kan de ziekte overdragen op de andere. De infectie kan worden overgedragen door direct of indirect (bijvoorbeeld via besmette materialen) contact met geïnfecteerde dieren.
Ziekteverschijnselen
- speekselen
- smakken
- tandenknarsen
- niet eten
- blaren in de bek die er als vellen afkomen bij aanraken
- blaren op lippen, tong, tandvlees, neus, uier (spenen)
- blaren op kroonranden, tussenklauwspleet
- kreupelheid
- sloomheid
- koorts > 41°C (één tot drie dagen)
- acute sterfte bij jonge dieren
- gewichtsverlies
- forse melkproductiedaling
(Bron: GD Diergezondheid)
Diagnose
Een redelijk betrouwbare diagnose kun je stellen aan de hand van de uiterlijke ziekteverschijnselen. Pas in het laboratorium kun je een definitieve diagnose stellen. Ook andere evenhoevige dieren, zoals geiten, schapen, en ook dromedarissen kunnen er ziek van worden.
Gevolgen
Vaccinatie is een essentieel onderdeel van de bestrijding en preventie van MKZ. De vrije gebieden in de wereld waren waarschijnlijk nooit vrij geworden zonder de inzet van vaccinatie.Bij gebruik van vaccinatie is het noodzakelijk dat wordt vastgesteld welk (sub)type een bedreiging vormt.
Virus
Er zijn geen geneesmiddelen die dieren helpen om van een MKZ-infectie te genezen. De meeste dieren herstellen na verloop van tijd, doorgaans binnen enkele weken, vanzelf van MKZ. Secundaire infecties zoals mastitis kunnen voor blijvende schade zorgen. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, is zo snel mogelijk ruimen van de dieren de beste oplossing.