Positieve of negatieve bekrachtiging, associatief of niet-associatief leren, operante of klassieke conditionering... Als je de juiste leerprincipes kent, kun je paarden veel beter trainen. Door kennis van leerprincipes van paarden, kun je paarden efficiënter en
welzijnsvriendelijker trainen.
Dossier
Paarden­training
Paarden worden getraind voor verschillende doeleinden, bijvoorbeeld voor dressuur, springen, eventing, endurance, de men- of tuigsport, voor de keuring, voltige, reining of andere western disciplines, of voor de nieuwere takken van sport als Working Equitation of TREC.
Hoewel de disciplines nogal kunnen verschillen, is een deel van de training vergelijkbaar. In alle gevallen zullen de spierkracht, uithoudingsvermogen en coördinatie getraind moeten worden. En in alle disciplines komen leerprincipes, dus de manier waarop paarden leren, aan bod.
Begin hier
Leerprincipes
Trainingsleer
Door te weinig training zal je paard niet verbeteren, maar door te veel training kan hij blessures oplopen. Wanneer train je te weinig, wanneer te veel? En hoe zit het met de houding van het paard tijdens de training. Over de Laag-Diep-Rond methode die sommige topdressuurruiters toepassen, is veel gepubliceerd.
Monitoren
In de humane sport geldt ‘meten is weten’. Ook in de hippische disciplines wordt steeds meer gebruik gemaakt van metingen. Zo is de hartslagmeter bij disciplines als eventing al helemaal ingeburgerd. Daarnaast kunnen ook zaken als de zadeldruk en teugeldruk gemeten worden. Ook wordt steeds meer gebruik gemaakt van video-analyse om de bewegingen van het paard in beeld te brengen.
Training per discipline
Hoewel bij alle sportpaarden en pony’s zaken als conditie, uithoudingsvermogen, coördinatie en kracht getraind worden, verschillen de accenten bij de verschillende takken van paardensport. Daarom is in dit deel van het dossier aandacht voor onderzoek bij verschillende disciplines, zoals bijvoorbeeld de springsport, de rensport, de mensport en de training van IJslandse paarden.
Blessures
Helaas komen er tijdens de training van paarden blessures voor. Met name het slecht doorbloede onderbeen van het paard is zeer gevoelig voor blessures. In dit deel van het dossier gaat het met name over blessures bij paarden, maar er is ook wat aandacht voor ruiterblessures. Welke factoren zijn van invloed op blessures en helpt bijvoorbeeld een aquatrainer bij de revalidatie?
Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Paarden­training? Laat een reactie achter of neem contact op.