Bij productontwikkeling vind je informatie over het ontwikkelen en bedenken van nieuwe producten en smaken.
Dossier
Procestechnologie
Procestechnologie is het omzetten van grondstoffen naar een eindproduct op industriële schaal.
In de voedingsmiddelenindustrie kennen de grondstoffen een grote variatie en zijn vaak afkomstig van verschillende leveranciers. Het eindproduct moet smakelijk zijn en voldoen aan strenge richtlijnen voor hygiëne en kwaliteit.
Een procesoperator die werkt in de voedingsmiddelenindustrie, combineert zijn technische kennis met kennis van grondstoffen, verpakkingen, hygiëne en kwaliteit.
Begin hier
Productontwikkeling
Innovatie voor de toekomst
Bij procestechnologie zorg je dat alles soepel loopt bij voedingsbedrijven. Je wil informatie over hoe je machines en processen goed op elkaar afstelt. Je vind hier informatie over hoe je kan zorgen dat het voedingsmiddel elke dag precies hetzelfde smaakt, ruikt en eruit ziet.
Conserveren
Mensen hebben voedsel altijd zodanig bewerkt, dat ze het langer konden bewaren; conserveren.
Conserveren: Dit doe je door het doden of niet laten groeien van ongewenste micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels, gisten en virussen. Voorbeelden zijn het inmaken of wecken van groenten en fruit. Vlees kun je roken. Witte kool kan je zouten waardoor het zuurkool wordt.
Door voedingsmiddelen in de koelkast of vriezer te leggen kunnen ze ook langer bewaard worden. Voedselfabrikanten spelen daar op in door diepgevroren producten aan te bieden.
Verpakkingen
Verpakkingsmaterialen beschermen voedingsmiddelen waardoor voedingsmiddelen langer houdbaar blijven. Belangrijk is wel dat de verpakking veilig is. Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor duurzaam verpakkingsmateriaal.
Duurzaamheid
Duurzaamheid gaat het om het vinden van een balans tussen sociale gelijkheid, milieubescherming en economische groei. Duurzaam produceren zal steeds belangrijker worden. Wat doen ondernemers om duurzaam voedsel te maken?
Trends
Met welke nieuwe technologieën gaan we de wereld voeden? Hoe ziet het voedsel van en voor de toekomst eruit? Krijgen we straks gepersonaliseerde voeding die aansluiten bij zijn leeftijd, gezondheidsstatus of leefstijl? En wat gaan we eten in de toekomst? Welke machines zijn bijvoorbeeld nodig voor het maken van vleesvervangers.
Video's
Hoe onvoorstelbaar veel voedsel Nederland maakt
NOS op 3, 2019
In de bakkerij als een procesoperator
Randstad Nederland, 2017
Hoe blijft voedsel langer houdbaar?
De Buitendienst, 2017
De maaltijdscanner (KennisOnline in beeld 2020)
Wageningen University & Research
Meer informatie
Links
(5)Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Procestechnologie ? Laat een reactie achter of neem contact op.