Er is archeologisch bewijs dat er in Nederland tussen 3500 en 3000 jaar voor Christus schapen werden gehouden. De schaapherder was net zo veelzijdig als zijn dieren in het leveren van producten en diensten. Hij paste zich aan aan de markt. Zo levert de schaapherder vlees van lammeren en schapen, wol en huiden, melk en kaas, en mest voor de akkers. Schaapherders hadden overal in de wereld een pastorale levensstijl: veelal trokken ze met hun kudde van seizoen tot seizoen van winter- naar zomerweide.
Beroep in ontwikkeling
In Nederland stierf de laatste rondtrekkende schaapherder – Willem Koekamp – in de jaren vijftig. Er zijn nu nog enkele schaapherders die in natuurgebieden en andere terreinen rondtrekken. De meeste schaapherders verplaatsen hun kuddes met vrachtwagens van het ene naar het andere begrazingsterrein, maar de kennis over het hoeden van de kudde met honden blijven ze nodig hebben voor de kortere verplaatsingen en het rondtrekken in de natuurgebieden.
Heidepotstalsysteem
De meeste mensen associëren grazende schaapskuddes met de heide. Vroeger waren heidevelden extensieve landbouwgebieden waar mensen boerden volgens het historische heidepotstalsysteem.De schaapskudde begraasde heidevelden en kwamen elke avond terug in de schaapskooi, waar de mest in de potstal werd verzameld voor het gebruik op de akkers, de zogenaamde essen. Dit systeem krijgt nu betekenis voor het natuurbeheer.
Van Noorwegen tot Portugal
Het heidepotstalsysteem is in het landschap in Europa op veel plekken nog zichtbaar. In Nederland zijn nog veel essen zichtbaar, vooral in Drenthe. Heidevelden zijn in Europa te vinden langs de westkust van Noorwegen tot Portugal. In Portugal of Noorwegen zijn nog restanten van het oude heidepotstalsysteem zichtbaar. In landen als Nederland of Duitsland worden heidevelden nu beheerd door natuurbeheerders, waarbij het oude landbouwsysteem nu weer opnieuw als inspiratie wordt gebruikt.
Plaggen en begrazing
Vanaf de jaren tachtig is de heide in Nederland hersteld door grootschalige plagwerkzaamheden om de verzuring van de heidebodem te verminderen. Nu blijkt dat dit ook zorgt dat de bodemfauna verdwijnt, waardoor er meer eenzijdige vegetatie ontwikkelt op de heide, de monomane paarse heide. Daarom is er nu meer aandacht voor hernieuwd boerenbeheer, met een potstal, akker, vennen, veedriften, enzovoorts. Dit leidt tot een heide met veel reliëf en variatie en een grote verscheidenheid aan biotopen. De schaapskudde en de schaapherder neemt in dit systeem een belangrijke rol in.