Behalve rechtrijden met de trekker – nu bijna net zo gewoon als de airco in je auto - werd het mogelijk naar de variatie binnen het perceel te kijken, kennis toe te voegen en een taakkaart te genereren voor de plaats-specifieke toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en mineralen. Adviessystemen kunnen nu naar het internet verhuizen, gebruik makende van de data die via het web toegankelijk zijn (bodemkaarten, het weer, etc) en een breder publiek bedienen. Intussen worden de eerste stappen gezet richting nog snellere communicatie en real-time computing met 5G en toepassingen die zich op de plant zelf richten.
Smart farming
Begin hier
Wat is smart farming?
Akkerweb
Op Akkerweb kun je dan ook een ruim aantal applicaties vinden voor precisielandbouw en Decision Support Systemen. Sommige van deze applicaties zijn gratis, sommige moeten worden betaald via een licentie op worden per ha afgerekend. In dit Dossier vindt je informatie betreffende Akkerweb en acht Smart Farming applicaties die door het onderwijs kunnen worden gebruikt (MBO en HBO). Om dan niet te hoeven betalen voor het gebruik van de applicaties, worden deze vrijgegeven op speciale demo accounts van Akkerweb.
Het is dus noodzakelijk van tevoren demoaccounts aan te vragen. De applicaties zullen dan tijdelijk gratis voor het onderwijs beschikbaar gesteld worden. Neem contact op met thomas.been@wur.nl of corne.kempenaar@wur.nl
Module 1 - Akkerweb
Wageningen University en Research zet haar onderzoekskennis om in praktisch bruikbare applicaties voor de telers. Hiermee wordt de stap om precisielandbouw toe te passen een stuk eenvoudiger gemaakt. Deze modules geven inzicht in de achtergrond van Akkerweb en de achtergrond van geodata.
Module 2 - Bouwplan
Teken in een paar stappen eenvoudig het bouwplan in. Haal de eigen percelen op bij RVO, of bij de bedrijfsmanagement systemen van Agrovision (CropVision) of Dacom Farm Intelligence. Gebruik de anonieme gewaspercelen van de overheid of desnoods teken ze zelf in. Registreer je gewassen. De gegevens uit deze applicatie worden hergebruikt in de meeste andere applicaties op Akkerweb.
De bouwplan app is de centrale applicatie van Akkerweb. Vanuit het bouwplan worden de meeste app’s op Akkerweb voorzien van informatie. Immers moeten andere apps weten voor welke percelen er een advies gegeven moet worden op basis van gewasinformatie. De percelen en de geografische perceelsgrenzen moeten dus bekend zijn. In de bouwplan-app voer je de percelen in.
Module 3 - Zonering
Het is in de Zonerings-App mogelijk om eenvoudige berekeningen uit te voeren, op basis van kaartlagen. Zo kan een opbrengstkaart bijvoorbeeld van kg/ha naar €/ha worden omgezet. Dit kan met een standaard berekening, of door zelf een berekening in te voeren. Op basis van een zonekaart kan handmatig een taakkaart gemaakt worden, op basis van zelf tekiezen klassen.
Module 4 - Nemadecide GEO
Op basis van bemonsteringsuitslagen kan de te verwachten schade worden berekend. Met behulp van modellen wordt het populatieverloop voorspelt. Resistente rassen, vruchtwisseling, teeltrotaties en gewasbescherming kunnen worden toegepast om de juiste strategie te bepalen om deze aaltjes te beheersen. Vergelijk verschillende scenario’s en bereken de kosten/baten van bestrijdingsmiddelen.
Module 5 - Bodemherbicide
Wageningen Universiteit en Research heeft een applicatie ontwikkeld die op basis van de bodemeigenschappen de benodigde dosering berekend. Zo wordt er met de app een taakkaart gemaakt die rekening houdt met de verschillen in een perceel, waardoor middel kan worden bespaard. Op basis van de grondsoort, het toe te passen middel en de specificaties van de spuit wordt de bodemkaart omgezet in een taakkaart.
Module 6 - Grip op Gras
In het dossier Beweiding op Groen Kennisnet staat meer informatie over de theorie en het gebruik van de feedwedge in het graslandmanagement. Een reeks opdrachten loodst u stap voor stap door Grip op Gras. Zie de onderstaande publicatie.
Module 7 - Phytophthora
Voorkomen is beter dan genezen. De Phytophthora App biedt een preventieve beheersingsstrategie voor Phytophthora in aardappel op perceelsniveau. Voor aardappeltelers is een preventieve strategie daarnaast ook de meest efficiënte, de goedkoopste en de minst milieubelastende optie. Preventief spuitadvies wordt, indien noodzakelijk, gegeven kort voorafgaande aan voorspelde infectieperioden. Een curatieve- of een stopbespuiting wordt geadviseerd als noodzakelijkerwijs na infectie gespoten wordt. De App houdt ook rekening met de (soms snelle) groei van het gewas, knolbescherming en infectierisico’s vanuit oösporen.
Module 8 - Stikstof Bijbemesting
Wageningen University & Research heeft een applicatie ontwikkeld die drone en satellietbeelden omzet naar een stikstofadvies voor de bijbemesting in late consumptie en zetmeelaardappelen. De applicatie rekent eerst een stikstofopname kaart uit. Vervolgens berekent de applicatie met een groeimodel (pootdatum, temperatuur, opbrengstverwachting) een streefwaarde uit. Met de huidige opname en het streefgetal wordt een advies voor de stikstofgift gegeven.
Module 9 - Loofdoding
In de praktijk wordt er voornamelijk met één dosering gewerkt bij het loofdoden van aardappels. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de verschillen die er in het veld zijn. Door rekening te houden met de hoeveelheid en activiteit van de bovengrondse biomassa kan er middel bespaard worden. Hiervoor worden drone en satellietbeelden omzet naar een taakkaart. Hoe lager de biomassa-index, hoe lager de dosering mag zijn.