Stikstof is een gas. 78% van onze lucht bestaat uit stikstof. Dit stikstof (N₂) zit er van nature in en is niet-reactief. Maar die stikstof is geen probleem.
Dossier
Stikstof
Nederland stoot te veel stikstof uit. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) mag de overheid niet meer gebruiken waardoor projecten stil komen te liggen. Daarom kwam de overheid in november 2019 met maatregelen om ruimte te bieden aan woningbouw, infrastructuur en natuurherstel. In oktober 2020 legt het kabinet wettelijk vast dat de natuur herstelt en de uitstoot van stikstof daalt.
Wat is stikstof, en waarom geeft dit zo'n probleem? Wie stoot stikstof uit? Welke maatregelen kun je nemen? Lees er alles over in dit dossier over stikstof.
Begin hier
Wat is stikstof?
Wat is het probleem?
Nederland is kampioen stikstofuitstoot (ook wel stikstofemissie genoemd). We stoten veel reactief stikstof uit dat een groot probleem oplevert voor de natuur
Wie stoot stikstof uit?
Nederland produceert per hectare de grootste hoeveelheid stikstof van Europa. In Nederland zijn de grootste uitstoters de landbouw (61%), het wegverkeer (15%), de industrie (9%), het niet-wegverkeer (6%) en huishoudens en kantoren (6%).
Wat zijn de gevolgen?
Stikstof verrijkt de bodem. Dat heeft tot gevolg dat planten die weinig stikstof nodig hebben overwoekerd worden door planten die juist goed groeien door stikstof.
Welke maatregelen?
Sinds 2019 zijn er veel maatregelen genomen met betrekking tot het stikstofprobleem.
Video's
Aanpak Stikstof
Ministerie van Landbouw, december 2019
Ammoniakproblematiek veehouderij uitgelegd
Wageningen Livestock Research
Webinar | Stikstofcrisis
Boerderij.nl
Meer informatie
Links
(5)Provincie-pagina stikstof aanpak
(12)Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Stikstof? Laat een reactie achter of neem contact op.