Zuivel bederft snel dus het is belangrijk dat het goed houdbaar blijft. Daarom doorloopt zuivel een heel productieproces voordat het bij de consument komt. In de fabriek wordt de kwaliteit van zuivelproducten vaak gecontroleerd.
Dossier
Technologie in de voedingsindustrie
De voedingsmiddelenindustrie is divers en bestaat uit allerlei voedselproducenten. De ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie gaan snel. Duurzaamheid is ook in deze industrie steeds belangrijker, en dit heeft invloed op hoe het product gemaakt wordt en waar ingrediënten vandaan komen. In dit dossier vind je per branche informatie over hoe verschillende eindproducten gemaakt worden.
Begin hier
Zuivel & ei
Vleesvervangers
Met het oog op de toekomst worden vleesvervangers steeds belangrijker. Het eten van minder vlees en vis zorgt voor een beter milieu.
Brood & Banket
Brood is een graanproduct. Het is gemaakt van bloem of meel., water, gist of een ander rijsmiddel en zout. Vaak bevat het ook broodverbeteraar. Naast deze vijf hoofdingrediënten kunnen nog tal van andere ingrediënten worden toegevoegd. Banket zijn zowel zoete als hartige producten uit de bakkerij. De broodindustrie is een brede sector met veel bakkerijen die zich gespecialiseerd hebben.
Koek & Zoetwaren
Koek, suiker en zoetwaren zijn een van de sterkst verkopende segmenten op de voedselmarkt.
Tegenwoordig krijgt het gebruik van natuurlijke ingrediënten en gezonde alternatieven steeds meer aandacht.
Specerijen & Ingrediënten
Bij de productie van kruiden en specerijen is voedselveiligheid van belang. Om bacteriën te doden behandelt de producent ze vaak met stoom. Verhitting doodt namelijk bacteriën.
Aardappel, Groente & Fruit
Bij de productie van groente, fruit en aardappelen is het belangrijk dat er niet teveel resten van bestrijdingsmiddelen op zitten. Nieuwe aardappelrassen hebben minder bestrijdingsmiddelen nodig. Voor voorgesneden groene, fruit en aardappelen bestaan slimme machine's.
Petfood & Diervoeding
Petfood is plantaardig of dierlijk materiaal bedoeld voor consumptie door huisdieren. De diervoederketen is een complexe keten met subketens en vele schakels. Voordat een grondstof diervoeding wordt ondergaat het namelijk een aantal stappen, zoals het malen en mengen van grondstoffen en het persen van de grondstoffen tot een brok. De uitdaging is om grondstoffen te gebruiken voor diervoeding die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie.
Duurzaam produceren
Voor bedrijven zijn milieu en duurzaamheid steeds belangrijkere onderwerpen. Duurzaamheid is rekening houden met de toekomstige generaties. Bij duurzame productie kan je denken aan nieuwe technieken, zoals het kweken van insecten. Maar ook voedsel produceren die rekening houdt met de natuurlijke omgeving, zoals vlees van dieren die aan natuurbeheer doen.
Video's
Waarom voedsel meer impact heeft op het klimaat dan vervoer
Voedingscentrum
Meer restproducten verwerken in kippenvoer
Wageningen University & Research
Meer informatie
Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Technologie in de voedingsindustrie? Laat een reactie achter of neem contact op.