Er zijn verschillende redenen waarom niet al het eten de eindstreep haalt. Producten worden afgekeurd omdat ze niet de goede vorm of kleur hebben, gaan over datum of de porties zijn te groot.
Dossier
Verwaarden van reststromen
Een derde deel van al het geproduceerde voedsel wordt niet gegeten. Wereldwijd gaat het jaarlijks om 1,3 miljard ton verspild voedsel. Dat is ongelofelijk zonde. In dit dossier zetten we praktische oplossingen op een rij om deze reststromen tóch te kunnen gebruiken.
Begin hier
Voedselverspilling
Reststromen: grote kans
Bij de productie, verwerking en transport van voeding ontstaan er veel restproducten. Deze reststromen kunnen vaak veel hoogwaardiger benut worden dan op dit moment gebeurt. De Ladder van Moerman is een instrument dat beschrijft hoe je het meest efficiënt om kan gaan met reststromen. Moerman laat zien hoe dat werkt voor voedsel. Preventie van voedselverliezen is daarbij de hoogste trede in de ladder. Hoe hoger in de ladder, hoe waardevoller de toepassing.
Tegengaan van voedselverspilling
We moeten anders met eten omgaan om voedselverspilling aan te pakken. Het is belangrijk dat het bedrijfsleven en de consumenten anders gaan kijken naar het weggooien van eten en leren hoe het anders kan.
Inspiratie voor docenten
Deze lespakketten vormen een uitstekend startpunt om met leerlingen aan de slag te gaan met voedselverspilling. Neem contact met ons op om jouw materiaal in dit overzicht en onze kennisbank op te nemen.
Video's
Webinar Reststromen voor productie van insecteneiwitten
MBO Challenge Voedselverspilling
Food for Teachers: Waste is Hip! met Feike van der Leij,
CIV Groen - Food
Meer informatie
Platforms tegen voedselverspilling
(3)Bedrijven
(3)Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Verwaarden van reststromen? Laat een reactie achter of neem contact op.