Voedselbossen zijn een vorm van permacultuur. In de jaren `70 van de vorige eeuw kwam het principe voor permacultuur op: een duurzame manier om te voorzien in voedsel, drinkwater, energie, huisvesting en sociale verbinding.
Dossier
Voedselbossen
In voedselbossen wordt landbouw met natuur gecombineerd voor een duurzame voedselproductie. Het is een biodivers systeem dat ook nog eens voor voedselproductie zorgt.
Een voedselbos is een door mensen gecreëerde plantengemeenschap (planten, bomen en struiken) met een extreem hoog aantal eetbare soorten. De biodiversiteit, (ecologische) veerkracht en productiviteit (van biomassa) van een voedselbos zijn hoog. Een voedselbos is volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig.
Begin hier
Hoe creëer je een voedselbos?
Het geheim van een succesvol voedselbos is dat je de natuur het werk laat doen. Niet spitten, wieden, schoffelen, maar de grond de rust gunnen die nodig is om een gezond bodemleven te ontwikkelen. Er worden meer ecologische principes van een natuurlijk bos ingezet, zoals het plannen en planten in meerdere lagen, van hoge bomen tot lagere struiken in de halfschaduw, met klimmers en kruipende planten als extra lagen.
Voorbeeldprojecten
Over de hele wereld worden voedselbossen gerealiseerd. In Nederland zijn ook al enkele voedselbossen gecreëerd. Het eerste voedselbos, Ketelbroek in Groesbeek, is opgezet door Wouter van Eck en is een voorbeeldvoedselbos voor veel andere voedselbossen in Nederland.
Video's
Bos, bodem en biodiversiteit, de voordelen van het voedselbos.
Green deal Voedselbossen
Instructies aanplant voedselbos
Marc Buiter, 2020
Webinar Voedselbossen / Agroforestry 2 - Wouter van Eck, Stichting Voedselbosbouw
Natuur en Milieufederatie Utrecht, 2020
Een rondleiding door het voedselbos van Wouter van Eck
Omroep Berg en Dal
Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Voedselbossen? Laat een reactie achter of neem contact op.