De veiligheid en kwaliteit van een voedingsmiddel begint bij de producenten. Bedrijven die met voedsel omgaan, moeten dat op een veilige en hygiënische manier doen.
Dossier
Voedselveiligheid en voedselkwaliteit
Begin hier
Wet- en regelgeving
In Europa geldt de wet Algemene levensmiddelen verordening (ALV) of General Food Law. Deze wet stelt eisen aan de hele productieketen van voedsel, van de boer tot aan de gebruiker. Ook zijn er voorschriften voor verpakkingen.
Toezicht
De overheid controleert of voedingsproducenten zich aan de wet houden. Deze controles worden gedaan door De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij doen dit aan de hand van regels voor voedselveiligheid die zijn vastgelegd in de Warenwet of in de Europese wetgeving (ALV).
Productinformatie
Wat zit er in levensmiddelen die je hebt gekocht? Is het etiket wel duidelijk? En wat mogen producenten wel of niet op hun etiket zetten. Wanneer is het misleiding en wanneer verleiding?
Keurmerken
Als het product voldoet aan opgestelde voorwaarden en regels naast de wetten krijgt het soms een keurmerk op de verpakking. Wat vertellen keurmerken? De koper kan dan in één oogopslag zien dat het bijvoorbeeld om een biologisch product gaat. Sommige keurmerken geven alleen aan dan dat een product voldoet aan de wettelijke voorschriften.
Toekomst
Voedselveiligheid is geen objectief gegeven. Vaak spelen meerdere belangen een rol. Soms staan wetten en regels nieuwe ontwikkelingen in de weg. En moeten er nieuwe regels komen voor nieuwe voedingsmiddelen, zoals insecten?