De fruitsector werkt in deze pilot aan de implementatie van een geïntegreerde aanpak van ziekten en plagen, die het mogelijk maakt om met minder chemie, rendabel fruit te telen.
Het uitgangspunt is dat gewerkt wordt met middelen die naar verwachting in 2030 nog beschikbaar zijn. Hierbij is er onder andere aandacht voor inzet van nuttige organismen, voor weerbare rassen én voor toepassing van laag-risicomiddelen. Tevens wordt kennis gedeeld om fruittelers te ondersteunen in de transitie naar een teelt met minder chemie. De pilot draagt daarmee bij aan het realiseren van de doelen in de Toekomstvisie gewasbescherming 2030.
De focus binnen deze pilot ligt op de teelt van appel, peer en rode bes. Daarnaast is er ook aandacht voor framboos, braam, kers en pruim. In de pilot is gekozen voor een mix van activiteiten.
Praktijkgerichte experimenten
In deze pilot wordt een breed scala aan experimenten uitgevoerd. Dit gebeurt op Proeftuin Randwijk en op meerdere fruitteeltbedrijven.
De gewasbeschermingsaanpak in de experimenten is gericht op het toepassen van natuurlijke plaagbestrijding, het werken met waarschuwingsmodellen en beslissingsondersteunende systemen (BOS), de inzet van valvangsten, het toepassen van biostimulanten, het werken met weerbaar uitgangsmateriaal, het toepassen van groene(re) gewasbeschermingsmiddelen en op mechanische onkruidbeheersing.
De resultaten van de experimenten worden getoetst op haalbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid.
Beoogd wordt teeltadviseurs en fruittelers inzicht te geven in manier(en) waarop zij bestaande en nieuwe bouwstenen voor een geïntegreerde aanpak van ziekten en plagen in de praktijk op een verantwoorde manier kunnen toepassen.
Knelpunten die naar voren komen, worden omgezet in vragen voor aanvullend onderzoek.
Ontwikkelen van een rassenscorekaart
Omdat het kiezen van een robuust ras de basis vormt in een volhoudbare geïntegreerde gewasbeschermingsstrategie, wordt in deze pilot gewerkt aan een rassenscorekaart waarin de kwaliteit, de rendabiliteit, de klimaatbestendigheid en de robuustheid van rassen voor ziekten en plagen tot uiting komt. De kaart wordt ontwikkeld voor appels en peren en gaat telers en ketenpartners helpen om op basis van actuele teeltkennis duurzame keuzes te maken.
Kennisdeling én praktijkimplementatie
Telers, teeltadviseurs en andere erfbetreders hebben praktische kennis en handvatten nodig om stappen te kunnen zetten in de implementatie van nieuwe bouwstenen in geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën. Binnen de pilot is er onder meer aandacht voor:
- alle bouwstenen die samen een geïntegreerde aanpak vormen;
- kennisdeling over de werking en toepassing van biostimulanten;
- kennisdeling over nieuwe groene(re) middelen, en voor
- (financiële) effecten op de bedrijfsvoering.
Hierbij is er aandacht voor kansen en mogelijkheden én voor knelpunten en risico’s.
Het betrekken en bereiken van de doelgroepen gebeurt via het ledenprogramma van de NFO, het platform FRUITVOORUIT.NL, het netwerk van supporters en sponsoren van Proeftuin Randwijk, studiegroepen, het netwerk van de uitvoerders van de experimenten, nieuwsbrieven, het vakblad Fruitteelt en via vakbeurzen en andere events in de sector. Via social media zullen tevens filmpjes en factsheets over de experimenten verspreid worden. De artikelen in Fruitteelt zullen samen met factsheets en filmpjes geplaatst worden op GroenKennisnet.
Deze pilot wordt mogelijk gemaakt door:
Uitvoering pilot & experimenten:
Meer informatie