Zeewieren is de verzamelnaam voor verschillende grote algen die leven in zout of brak water. Er zijn wereldwijd wel 10.000 verschillende soorten bekend, ongeveer 500 daarvan zijn eetbaar. In Nederlandse wateren komen op dit moment ruim 275 soorten (niet)eetbare soorten zeewier voor.
Dossier
Zeewier
Zeewier actueel
Zeewier: Een introductie
Zeewierkweek
Europa produceert 1% van het zeewier in de wereld en speelt dus een kleine rol in de zeewiermarkt. Azië is de grootste producent met meer dan 95% van het zeewier. In Europa wordt nu hard gewerkt om meer te leren over het kweken van zeewier. Door de verschillende klimaten kunnen we de Aziatische methoden niet zomaar gebruiken, wat een uitdaging is voor Europese kwekers.
zeewier als bron van voedsel
Mensen eten al lange tijd zeewier. Dit is niet voor niets, zeewier is rijk aan allerlei voedingsstoffen zoals calcium, omega-3 vetzuren en vitamine b. De relatief grote hoeveelheid eiwitten maakt dat zeewier kan bijdragen aan de eiwittransitie. Ook is zeewier een populair product in de voedingsindustrie omdat het tal van mogelijkheden biedt als bijvoorbeeld verdikkingsmiddel.
Zeewier in de landbouw
Ook voor de landbouw kan zeewier van waarde zijn. Hierbij gaat het dan vooral over zeewier als suplement en biostimulant. In de veehouderij zijn verschillende onderzoeken die laten zien dat het toevoegen van zeewier aan veevoeding de uitstoot van methaan kan verminderen. In de akkerbouw kan zeewier gebruikt worden als biostimulant. Maar wat zijn de risico’s en hoe effectief zijn deze maatregelen?
Zeewier in biobased economy
Naast voedingsstof kan zeewier ook gebruikt worden voor andere doeleinden. Zo worden er bouwmaterialen van gemaakt en is zeewier van nature rijk aan suikers waardoor het een goede basis vormt voor hoogwaardig biobrandstoffen.