Nederland wil graag een koploper worden in het groeien van zeewier. Op diverse plekken in de zee ontstaan daarom zeewierboerderijen. De teelt van zeewier gebeurt in open water tot op een diepte van 5 meter.
Dossier
Zeewier
Voor de groeiende wereldbevolking is meer voedsel nodig. Maar er is steeds minder grond en water beschikbaar voor landbouw. Daarom kijken steeds meer onderzoekers en bedrijven naar de mogelijkheden voor zeewierteelt. Zeewier heeft alleen zonlicht nodig, zuivert het zeewater en is ook nog gezond. Het is makkelijk te verwerken in voedsel, maar wordt tegenwoordig voor steeds meer toepassingen gebruikt.
Begin hier
Productie en oogst
Toepassingen in voeding
Zeewier kun je zowel vers als gedroogd kopen. Er is rood, bruin en groen wier. De meest toegepaste wieren zijn sla, nori, kelp, wakame, arame, zeespaghetti en dulse. De variatie in smaken en toepassingen is groot.
Andere toepassingen
Zeewier is bij de meeste mensen bekend als voedingsmiddel. Momenteel wordt er volop onderzoek gedaan naar andere toepassingen van zeewier, zoals in veevoeder en als biobrandstof.
Milieu
Zeewier heeft veel voordelen voor het milieu. Zeewier is een kraamkamer voor vissen, het zuivert het zeewater en voorkomt erosie. Daarnaast heb je minder oppervlakte nodig voor het kweken van zeewier dan voor landgewassen. Ook kan overbevissing tegen worden gegaan door de vervanging van vis door zeewier als zilte eiwitbron. Zeewier kan bovendien door fotosynthese CO2 omzetten in zuurstof en biomassa.
Video's
Zeewier in een gezonde melkveehouderij
LTO Noord
Project MacroFuels | Auto rijdt 80 kilometer op brandstof uit zeewier
Wageningen Food & Biobased Research
Meer informatie
Organisaties en bedrijven
(4)Aanvullende informatie
(3)Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Zeewier? Laat een reactie achter of neem contact op.