Dossier

Zout

Zout is van oudsher een belangrijk ingrediënt in de voedselbereiding en smaakmaker bij uitstek. Teveel zout is slecht voor de gezondheid, het verhoogt de bloeddruk en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Wat is de rol van zout in voeding? Hoeveel zout heeft een mens nodig? Waarom eten Nederlanders zoveel zout? Minder zout: alle feiten op een rij. Het belangrijkste zout in voeding is keukenzout, ofwel natriumchloride (NaCl). Eén gram keukenzout bestaat uit 0,4 g natrium en 0,6 g chloride. Zout lost goed op in water; een oplossing van keukenzout in water noemt men pekel. Waar in dit dossier de term 'zout' staat, wordt 'natriumchloride' bedoeld.

Begin hier

Inhoudsopgave

Vroeger en nu

Smaak en technologie

Zoutreductie

Initiatieven zoutreductie

Aanbevelingen

Video's

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.

Campagne: Zout

Consumentenbond, 2011

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.

Minder zout eten? Dat is helemaal niet zo moeilijk

RTL Nieuws, 2015

Contact

Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Zout? Laat een reactie achter of neem contact op.