Nieuws
Vakinformatie voor hovenier en groenvoorziener
Actueel
Nieuws
Subsidie voor een duurzame tuin: hoe zit dat?
Een tuin met meer groen en minder tegels ziet er niet alleen leuker uit, maar heeft ook veel andere positieve effecten. Bijvoorbeeld voor de biodiversiteit, het maken van koele plekken in de stad en het beperken van piekafvoer bij heftige regenbuien. Ruim de helft van de Nederlandse gemeenten vindt deze voordelen zo belangrijk dat ze er een subsidie voor uitkeren.
Nieuws
Stel natuur centraal in het omgevingsprogramma
Ruimtelijk ontwerpers, zoals stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten, kunnen een belangrijke rol spelen in het integreren van de natuur als basis voor een veilige, gezonde en aantrekkelijke leefomgeving. Dit stellen vijf deskundigen in vakblad Stedenbouw & Architectuur.
Nieuws
Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling van gebouw tot gebied
Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling biedt volop kansen om de biodiversiteit te vergroten en klimaatverandering op te vangen. Met het oog op een toenemende verstedelijking en vraag naar innovatie voor biobased bouwen, toepassing van meer groen, en nieuwe vormen van stedelijke samenwerking, is het SIA-project Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling opgezet. Vier hogescholen hebben samen met vertegenwoordigers uit het werkveld op drie niveaus onderzoek gedaan naar deze thema's. Van gebouw, naar straat, naar gebied gingen ze aan de slag om knelpunten en kansen te benoemen voor een versnelde transitie naar natuurinclusiviteit bij gebiedsontwikkeling.
Agenda
Uitgelicht: tuinverhalen
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1419188",
"393267",
"1415780"
]
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1415778"
]
Bermbeheer
Groen Groeit | Zo gaat biodivers maaien in de praktijk
Deltaplan Biodiversiteitsherstel
Toolboxvideo: Veilig werken met een bosmaaier
Cumela
Dossiers
Page 1 of 2
Ecologische vlotten voor biodiversiteit
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1413453"
]
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1251218",
"1413445"
]
Groene gevels en verticaal tuinieren
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1212913",
"1181922",
"461155"
]
Projecten
Project
Vermaatschappelijking natuur
In dit project gaat het met name om het voeden en leren van discussies en kennisuitwisseling over burgerinitiatieven en beleidsdoelen voor de groene leefomgeving. Op basis van bestaande kennis over de interactie tussen burgerinitiatieven en overheidsbeleid in het groene domein willen we de brede discussie voeden die op allerlei maatschappelijke domeinen over dit onderwerp wordt gevoerd. En andersom willen we de leerpunten en handvatten uit deze brede discussie vertalen naar het groene domein.
Project
Bewoners als shareholder natuurparken: een inventarisatie van de burgerbetrokkenheid bij Nationale Parken in Nederland
Nationale Parken richten zich op verbreding en opschaling, zodat meer internationaal publiek wordt aangetrokken en een sociaal economische ontwikkeling aangejaagd. Dit heeft negatieve consequenties voor inwoners en omwonenden van de Nationale Parken nieuwe stijl, maar biedt ook kansen. Dit project wil een scala aan inspirerende voorbeelden van actief burgerschap tonen, waarmee duidelijk gemaakt wordt dat het Nationale Parken beleid ook kansen biedt om het welzijn te vergroten.
Project
Biodiversiteit buiten natuurgebieden
Onderzoek aan insecten is een zinvolle bijdrage aan wetenschappelijk onderbouwde nieuwe vormen van natuurinclusief landschapsbeheer en in dit project worden een aantal belangrijke kennishiaten gevuld om tot goed onderbouwde nieuwe vormen van natuurinclusief landschapsbeheer te kunnen komen.
Project
Herstelstrategieën voor stikstofgevoelige natuur
Within the framework of the Birds and Habitat Directive, the National government has the statutory duty to achieve a favorable conservation status of European protected habitats and species. The conservation status of many habitat types and species is unfavorable, partly as a result of a large nitrogen deposition level in the Netherlands over the past decades. Therefore, the task of the National government and provinces is to achieve the conservation objectives.Leren
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1186145",
"1050658",
"1187163"
]
Groene schoolpleinen
Nieuws
Het groene schoolplein: hip én waardevol
Scholen zien steeds meer waarde in groene schoolpleinen, omdat leerlingen daar baat bij hebben. Zo spelen ze meer, zijn beter geconcentreerd in de klas en ontwikkelen natuurbesef. Ook de omgeving profiteert mee, er is minder hittestress en groene schoolpleinen kunnen extreme regenbuien beter aan dan hun grijze tegenhangers.
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1294138",
"1179891",
"1407344"
]
Video's
Wintergroene haag flink terugsnoeien
Tuinmanieren
Wat heeft een hovenier allemaal nodig?
Sebastiani on tour
Nieuwsbrief Groen Kennisnet
Wil je op de hoogte blijven van het nieuws van Groen Kennisnet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.