Lectoraat

Eiwittransitie

Vleesvervanger soja
Bron foto: Madlen, Shutterstock
Samenvatting
  • Onderwerp
    Alternatieve eiwitten
  • Interessant voor
    Food Professional
Bekijk de bronnen
Het lectoraat eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein richt zich op de verduurzaming van de voedselketen door de ontwikkeling van plantaardig eiwitrijk voedsel. Lector is Martina Sura.

Lector Martina Sura: "Ik ben erg blij en vereerd om te delen dat ik de kans krijg om per 1 november 2022 Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) te mogen vertegenwoordigen als lector Eiwittransitie. Het nieuw op te richten lectoraat Eiwittransitie heeft tot doel om via het toepassen van nieuwe inzichten en technieken voor de productie van plantaardig eiwitrijk voedsel, bij te dragen aan de transitie naar een meer op plantaardige eiwitten gebaseerde voedselconsumptie. Effecten van deze voedselproductie op de gezondheid van zowel de consument als onze leefomgeving zijn hierbij belangrijke aandachtspunten. Als lector Eiwittransitie aan HVHL wil ik mij inzetten om onderzoek, onderwijs, werkveld en samenleving te verbinden Ik ga daarvoor graag nieuwe samenwerkingsverbanden aan om zo de eiwittransitie gezamenlijk mogelijk te maken.

In voorgaande functies als onderzoeker en mijn huidige rol als docent/onderzoeker, heb ik mijn kennis van micro- en biotechnologie, genetische modificatie en het bodem-, plant- en menselijk microbioom gericht uitgebouwd. Deze kennis ga ik actief inbrengen in de eiwittransitie zodat we nieuwe paden gaan bewandelen. Vanuit de nauwe verbondenheid en mijn liefde voor het onderwijs zie ik volop mogelijkheden om ook vanuit het lectoraat Eiwittransitie een bijdrage te leveren aan onze opleidingen. Bijvoorbeeld via het integreren van interessante onderzoeksvragen in onze onderwijsprogramma’s.

Voor collega's die mij nog niet persoonlijk kennen; 42 jaar geleden werd ik geboren in Vsetín, een klein stadje in de heuvels nabij de oostgrens van het huidige Tsjechië. Na een succesvolle studie en carrière aan de universiteit van chemische technologie in Praag woon ik inmiddels alweer sinds 2014 in Nederland. Samen met mijn man Ronald en onze zesjarige dochter wonen we in een fijn huis in Leek met een heerlijke tuin die volop ruimte biedt voor het kweken van fruit, groenten en kruiden. Naast tuinieren beleef ik veel plezier aan koken, (natuur)fotografie en wandelen en zing ik in een koor. Ik hecht veel waarde aan persoonlijk contact, dus voel je altijd vrij om mij te benaderen om nader kennis te maken."