Lectoraat

Nature-based River Management

Ooipolder
Bron foto: Ton Haex, Shutterstock
Samenvatting
  • Onderwerp
    Natuurinclusief rivierbeheer
  • Interessant voor
    Beleidsmakers, Terreinbeheerders
Bekijk de bronnen
Het lectoraat Nature-based River Management onderzoekt het beheer van de rivieren in Nederland, en hoe de kracht van de natuur daarbij effectief benut kan worden. Lector is Jantsje van Loon-Steensma.

Van Loon-Steensma: “Een lector is onderzoeksleider binnen het toegepaste onderzoek van de Hogeschool. In mijn geval Nature-based River Management, één van de nieuwe lectoraten van de hogeschool. Het doel is om dit aandachtsgebied te ontwikkelen en gelijk de nieuwste inzichten uit toegepast onderzoek in het onderwijs te laten landen.”

Nature-based River Management is als nieuw aandachtsgebied volop in ontwikkeling. “In het verleden ging het bij riviermanagement vooral om de afvoer van water (inclusief afvalwater) uit het achterland en om de transportfunctie van de rivier. Ingrepen betroffen bijvoorbeeld het normaliseren van waterlopen, baggeren of de aanleg van kribben,” legt Van Loon-Steensma uit. “In de jaren ’70 kwam er al meer aandacht voor natuur en milieu, en begin 2000 kreeg je het programma Ruimte voor de Rivier. Maar met Nature-based River Management krijgen de natuurlijke processen meer ruimte - je laat de rivier meer zelf doen en monitort wanneer je toch moet ingrijpen. Ik hoop met onderzoek en onderwijs bij te dragen aan een duurzaam en integraal beheer van beek- en riviersystemen, waarin nature-based solutions centraal staan, met ook ruimte voor alle andere waarden en functies.”

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Early Morning Talk 'Duurzaam watergebruik' - 13 september 2022

Bron: Stichting Kiemt

Toegepast onderzoek

Van Loon-Steensma is in mei al deels bij Van Hall Larenstein begonnen. In het komende jaar bouwt ze dat uit naar vier dagen per week: “Toen Hogeschool van Hall Larenstein mij vond voor deze positie, werd ik heel enthousiast over de kans om mijn ideeën mee te geven aan een jongere generatie. Dat deed ik natuurlijk ook al binnen Wageningen University & Research. Maar ik heb altijd erg naar toegepast onderzoek geneigd. Op het hbo staat dat helemaal centraal.”

Band Wageningen en Van Hall Larenstein

Van Loon-Steensma noemt dat er al een lange verbinding is tussen Wageningen University & Research en Van Hall Larenstein: “Beide organisaties bestrijken hetzelfde domein: de groen-blauwe leefomgeving, inclusief landbouw. Van Hall Larenstein was zelfs korte tijd op Wageningen campus gevestigd. Mijn lectoraat heeft bij van Hall Larenstein een verbinding met de opleiding Land & Water Management, en in Wageningen geef ik onderwijs binnen o.a. International Land & Water Management. Het lijkt me daarom interessant om via onderwijs of participatie van studenten in projecten de verbinding tussen van Hall Larenstein en Wageningen te versterken.”

Tenslotte noemt van Loon-Steensma: “De hogeschool ligt op een mooi groen landgoed. Ik ben er al veel bekenden tegengekomen. Bijvoorbeeld mensen die in Wageningen hebben gestudeerd, of die ik ken vanuit het werkveld of uit de periode toen een deel van Van Hall Larenstein in Wageningen was gevestigd. Deze nieuwe stap voelt daarom vooral als een verbreding en niet als weggaan.”