Practoraat

Practoraat Agrofood & Biobased

Samenvatting
  • Onderwerp
    Biobased economy
  • Interessant voor
    Groen onderwijs
Bekijk de bronnen
Op dit moment zijn er diverse transities gaande zoals over grondstoffen, eiwitten en energie. Deze spelen tegelijk met andere maatschappelijke ontwikkelingen zoals milieu-, klimaatbewustzijn, lifestyle, toenemende vergrijzing, woningnood, digitalisering en robotisering van de samenleving. Deze transities en ontwikkelingen hangen op de een of andere manier ook weer aan elkaar wat het geheel zo complex maakt en onder meer zorgt voor een enorme impact op het beroepsonderwijs.

Het Practoraat Agrofood & Biobased speelt een rol in de onderwijsvernieuwing binnen Curio die nodig is om de genoemde transities in de regio samen mee vorm en inhoud te geven; als een echte regio kennis partner dus. Dit levert niet alleen impact op voor het onderwijs maar met name ook voor de student, de docenten en de betrokken bedrijven. Het werken aan actuele en innovatieve vraagstukken ontwikkelt het onderzoek- en projectgericht werken van onze studenten. Wij hebben gekozen voor een multidisciplinaire aanpak leidend tot verbeterde context, impact en leerplezier.

Meerwaarde van het Practoraat

De genoemde transities spelen een heel belangrijke rol voor de bedrijven en instellingen die vragen bij neerleggen bij het Practoraat. Bedrijven zullen meer en meer op zoek gaan naar medewerkers die met veranderingen om kunnen gaan en dus los kunnen komen van “standaard procedures”. Ofwel samen op weg naar future-proof bedrijven. Dit vergt andere en vaak meer nieuwsgierige, analytische en onderzoekende vaardigheden om die verandering mee vorm en inhoud te geven. Nieuwsgierigheid is immers de basis van groei voor onze studenten en nieuwsgierigheid is de drijfveer achter leren.

Het practoraat kan gericht en projectmatig dergelijke vraagstukken onderzoeken, waarmee ondernemers in de regio ge-support worden (met nieuwe kennis). Daarnaast maken studenten kennis met actuele praktijkvraagstukken. Zo creëren we dus impact. Docenten zullen een meer coachende rol krijgen en zich sneller ontwikkelen vanwege de relatie met de beroepspraktijk. Het onderwijs als instituut zal uiteindelijk ook een andere rol krijgen in ons ecosysteem: van school naar regionale innovatiepartner waar we via learning communities elkaar gezamenlijk versterken in de regio. Kortom, onderzoekend leren en projectmatig werken komen centraal te staan.

Thema’s

Binnen het domein agrofood kijken we naar duurzame bodem/water, innovatieve teelt en processing, plantinhoudsstoffen, voedselinnovatie en niet te vergeten de meervoudige valorisatie, ook wel vierkantsverwaarding genoemd. Spraakmakende projectvoorbeelden zijn het ontwikkelen van duurzame én lekkere friet, 3d-printen van voedsel, nieuwe toepassingen van uienresten, verbouwen van exotisch fruit in de eigen regio, ontwikkelen van korte ketens, het telen van sla op water, duurzame verpakkingen, maar ook het opzetten van onderzoek-leeromgevingen. In het Practoraat Agrofood & Biobased is veel mogelijk, als het maar bijdraagt aan de onderwijsvernieuwing en impact maakt in de regio.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Practoraat Agrofood & Biobased

Bron: Practoraat Agrofood & Biobased

Kernteam

Practoraat Agrofood & Biobased van Curio wordt aangestuurd door Leon Joore (practor) en Manfred van de Kreeke (programmamanager Agrofood & Biobased). Daarnaast zijn docent-onderzoekers en studenten van diverse (v)mbo opleidingen actief binnen het Practoraat. Teams vanuit o.a. de teelt-, koks-, laboratorium-, techniek- en food & future opleidingen werken samen aan actuele vraagstukken van bedrijven; multidisciplinair dus. Ook wordt er in projecten samengewerkt met lectoraten van hogescholen, waarbij mbo en hbo studenten gezamenlijk met vraagstukken aan de slag gaan. Het resultaat is dat hbo studenten begeleidende vaardigheden opdoen en de mbo studenten sneller inhoudelijke methodes oppakken; een win-win dus. Het kernteam wordt o.a. voor de werving van opdrachten en externe communicatie ondersteund vanuit Kennisloket Agrofood Zuidwestelijke Delta.

Practoraat Agrofood & Biobased neemt deel aan het programma Brabant Eet. Beet! en zet zich de komende jaren in voor een duurzame ontwikkeling van de voedselketen in Noord-Brabant.