Practoraat

Practoraat Eiwittransitie

plantaardige proteïne - Tatjana Baibakova via Shutterstock
Bron foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock (Shutterstock license)
Samenvatting
 • Onderwerp
  Eiwittransitie
 • Interessant voor
  Voedingsonderwijs
Bekijk de bronnen
Met ingang van 1 mei 2023 is Miriam Quataert, Senior-Onderzoeker en Expertiseleider Product Fysica en Applicatie bij Wageningen Food & Biobased Research (WFBR), benoemd tot practor Eiwittransitie bij SVO vakopleiding food.

Het practoraat Eiwittransitie wil zorgen voor een goede verbinding tussen de beroepspraktijk, het praktijkgericht onderzoek en het onderwijs. Samen met de voedselbranche zal er invulling gegeven worden aan opleidingsprogramma’s op het gebied van eiwittransitie, waarbij het doen van onderzoek op basis van vragen uit de praktijk centraal staat.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Wat is het practoraat eiwittransitie bij SVO vakopleiding food?

Bron: SVO vakopleiding food

Kennis en samenwerking

Miriam zal zich onder meer richten op de doorontwikkeling van reeds opgedane kennis binnen het TKI-project Plant4Texture, een samenwerkingsproject waarin o.a. Wageningen University & Research (WUR) en SVO vakopleiding food hebben samengewerkt aan kennis- en productontwikkeling op het gebied van hybride vleesproducten.

Verder zal Miriam de bestaande samenwerkingen verder uitbouwen en nieuwe samenwerkingen aangaan met partners uit de voedselketen, practoraten, lectoraten, universiteiten en kennisinstellingen.

Wat doet het practoraat van SVO precies?

Het practoraat Eiwittransitie verbindt het bedrijfsleven, praktijkgericht onderzoek en het onderwijs. Dat doen we op deze manieren:

 • We ontwikkelen duurzame hybride en plantaardige voedselproducten en maaltijden.
 • We werken aan vraagstukken uit de praktijk, in samenwerking met bedrijven en organisaties in de foodbranche, hbo’s enuniversiteiten. Voorbeelden van samenwerkingspartners zijn branchevereniging KNS en vleesbedrijf Bolscher.
 • We verzamelen kennis over de eiwittransitie en we delen die met anderen.
 • We leren studenten van SVO waarom de eiwittransitie belangrijk is voor de wereld en voor hun beroep.
 • We verwerken onze kennis in de opleidingen van SVO. De vakmensen van de toekomst leren zo wat ze nodig hebben om bij te kunnen dragen aan de eiwittransitie.
 • We leren SVO-studenten en docenten hoe ze onderzoek moeten doen. Zo kunnen zij meedenken over oplossingen en innovaties binnen de eiwittransitie.