Nieuws

Precisievoeding bij vleesvarkens

Samenvatting
  • Onderwerp
    Vleesvarkens
  • Interessant voor
    Varkenshouder
Bekijk de bronnen
Met fasenvoeding, een vorm van precisievoeding, stem je het aanbod aan nutriënten zo goed mogelijk af op de behoeften van het dier. Het zorgt voor minder milieubelasting en lagere kosten.

Een varken heeft gedurende zijn leven een variërende behoefte aan nutriënten. Staltemperatuur, watervoorziening en energie-inhoud van het rantsoen en leeftijd van het varken zijn van invloed op die behoefte. De voederopnamecapaciteit van een varken stijgt met de leeftijd sterker dan de absolute behoeften aan nutriënten. Dat betekent dat bij oudere vleesvarkens het voer mindere nutriënten mag bevatten. Zou je een varken zijn hel e leven hetzelfde voer geven, met een hoog eiwitgehalte, dan neemt stikstofuitstoot via de urine toe.

Fasevoeding

Het idee van fasevoeding is dat je het aanbod aan nutriënten aanpast aan de behoefte van het dier. Zo kun je tweefasenvoeding geven. Bij vleesvarkens met een gewicht tussen 25 en 45 kg geef je een groeivoer, daarna krijgen de varkens een afmestvoer met een wat lager gehalte aan nutriënten. Je kunt ook met een derdefasevoer werken voor varkens vanaf 70 kilo. Met meerfasenvoeding pas je de samenstelling wekelijks aan. Dit kan gunstig zijn voor de financiële resultaten op het varkensbedrijf, schrijft Vlaamse vakblad Management & Techniek in het artikel ‘Meerfasenvoeding is nuttig van big tot vleesvarken’.

Besparen

Het artikel is de weergave van een workshop. Het Praktijkcentrum Varkens wil met het demonstratie project ‘Precisievoeding van vleesvarkens: meerfasenvoeding op basis van zelfgeteelde eiwitbronnen’ laten zien dat je met meerfasenvoeding kunt besparen op eiwit, zodat de varkenshouderij minder afhankelijk is van de import van soja waardoor je kunt besparen op voerkosten. Bovendien zorgt dit voor een reductie in de stikstofuitstoot.

(Bron foto: Thinkstock)

Publicaties

(3)