Nieuws

10 tips die je helpen stalbrand te voorkomen

Brandend gebouw - Keith Allan Moore via Pixabay
Bron foto: Keith Allan Moore, pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    stalbrand, veehouderij, maatregelen, voorkomen, tips
  • Interessant voor
    melkveehouders, varkenshouders, pluimveehouders, geitenhouders, schapenhouders, paardenhouders
Bekijk de bronnen
Jaarlijks komen er honderdduizenden dieren om door stalbranden. Dit is rampzalig voor de dieren in de stal en erg ingrijpend voor de veehouder. Als agrariër zijn er verschillende mogelijkheden om het risico op stalbrand te verkleinen. In de infographic van het verbond van verzekeraars vind je tien tips die je daarmee helpen.

In 2021 publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid het onderzoek naar de aanpak van stalbranden. Hieruit bleek dat eerdere actieplannen - Stalbranden 2012 – 2016 en Brandveilige Veestallen 2018 – 2022 – niet het beoogde effect hadden. In datzelfde jaar reageerde de minister hierop met de kamerbrief Aanpak stalbranden met daarin maatregelen die de wet- en regelgeving met betrekking tot stalbranden moet verbeteren. De wet- en regelgeving wordt op dit moment verder uitgewerkt en treedt naar verwachting in 2024 in werking.

Dit betekent niet dat er ondertussen geen stalbranden plaatsvinden. In 2022 steeg het aantal dierlijke slachtoffers van stalbranden fors ten opzichte van 2021. Het is dus goed om als agrariër zelf op de hoogte te zijn van maatregelen die je kunt nemen binnen je bedrijf. In de infographic van het verbond van verzekeraars staan 10 tips die de kans op stalbrand verkleinen, zoals het voorkomen van hooibroei, nalopen van elektrische installaties en verwarmingsketels. Bekijk alle tips.