100 jaar innovatie op Foodtopia
De tentoonstelling FOODTOPIA, die sinds 6 februari te zien is in Museum Boerhaave in Leiden, laat een eeuw aan voedselinnovaties in Nederland zien. Wat al deze innovaties met elkaar gemeen hebben, is dat ze allemaal de ambitie hadden om de wereldvoedselproblematiek op te lossen.
Gastconservator van de expositie is professor Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR. Zij toont op de expositie haar eigen top 10 van meest spraakmakende voedselinnovaties voor de toekomst.
Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, heeft in verband met de tentoonstelling het cahier 'Foodtopia: het voedsel van de toekomst' uitgebracht, waarin experts hun visie geven op het onderwerp.
Van alle tijden
Volgens Wageningen UR, dat de tentoonstelling mede organiseert, zijn idealen, zorgen en innovatieve oplossingen rondom voedsel van alle tijden. Zo fungeerde rond 1900 de mutatietheorie van Hugo de Vries als basis voor de utopische hoop op beheersbare evolutie en voldoende eten voor een groeiende wereldbevolking.
Een andere innovatie was margarine, als goedkoop alternatief voor het luxeproduct roomboter. Maar pas na 100 jaar lukte het om margarine met de juiste botersmaak te produceren.
Ook recente innovaties komen in FOODTOPIA aan bod, zoals ’s werelds eerste kweekburger, een camera die de versheid van vis kan vaststellen en het veilig conserveren van vers voedsel via bestraling.
Activiteiten
Bij de tentoonstelling hoort ook een uitgebreid activiteitenprogramma. Naast lezingen, een boek, speciale evenementen en kindercolleges, wordt er ook lesmateriaal gemaakt. Het lesmateriaal is bedoeld voor de bovenbouw havo/vwo en zal vanaf eind februari op de website van stichting Biowetenschappen en maatschappij te vinden zijn.
Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde. De collecties behoren tot de wereldtop en weerspiegelen vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis in Nederland.
In de bij FOODTOPIA horende lezingenreeks komen zes vooraanstaande experts op het gebied van voeding, levensmiddelentechnologie, milieu, ethiek en cultuurgeschiedenis aan het woord. Dit zijn dezelfde mensen die ook hebben bijgedragen aan het eerder genoemde cahier.
(Bron foto: Marieke de Lorijn)