Nieuws

16 brochures over gezonde voeding

Gezond eten kan je helpen je fit te voelen. Je kunt ook genieten van gezond eten, en een gezonde voeding hoeft niet duur te zijn. Het Vlaamse Voedingsinformatiecentrum laat zien wat er mogelijk is met 16 verschillende brochures over gezonde voeding.

De keuze om minder gezond te eten zou vaak ingegeven zijn door financiële overwegingen. Mensen denken dat gezond eten duur is, maar dat is onterecht, ze meldt de brochure 'Gezond eten hoeft niet duur te zijn'. Veel kant-en-klaar maaltijden - die vaak ongezonder zijn - zijn duurder dan maaltijden die je met verse producten bereidt. Gewone yoghurt is goedkoper dan fruityoghurt waar meer suiker in zit. En goedkope huismerken zijn ook niet noodzakelijk minder van kwaliteit. De brochure geeft een aantal recepten om goedkoper en toch gezond te eten.

Doelgroepen

Zo zijn er meer thema's waarover het Voedingsinformatiecentrum 16 verschillende brochures heeft geproduceerd. Hoe kun je gezond eten op de groei? Gezond eten na je 60e? Of wat is een gezond ontbijt? Ook voor specifieke doelgroepen zijn er brochures: voor mannen, voor vrouwen, voor kinderen of voor jongeren.

Pubers

De brochure Gezond eten en lekker puberen zet een aantal tips op een rij voor deze doelgroep. Pubers laten zich vaak minder sturen door hun ouders, en ze maken zich niet zo druk over gezonde voeding. Gezond eten, dat is iets voor later. Ze slaan het ontbijt soms over, drinken meer zoetigheden en eten meer fastfoods. Toch kunnen ouders een rol spelen om hun puberende kinderen gezonder te laten eten, zo meldt de brochure. Ze kunnen goede afspraken maken, het goede voorbeeld geven of ze betrekken bij het opstellen van een gevarieerd weekmenu.

Hart- en bloedvaten

Het effect van voeding op je gezondheid komt naar voren in brochures over voeding en gezond gewicht, voeding voor gezonde botten of voeding voor gezonde hart- en bloedvaten. Door een aangepaste eet- en leefstijl kun je risicofactoren voor hart en bloedvaten positief beïnvloeden, Eet gezonder, beweeg meer, stop met roken en zorg voor een gezond gewicht, meldt de brochure Hartvriendelijke voeding. In de brochure staan tips waar je op moet letten: op vetten en zout bijvoorbeeld.

(Bron foto: Shutterstock)