20% minder voedsel weggooien
Huishoudens in de gemeenten Apeldoorn, Lochem, Brummen en Eerbeek konden in oktober 2012 de strijd aangaan met voedselverspilling. In de lokale supermarkten vonden evenementen plaats waarin gekookt werd met voedsel uit de supermarkt dat anders zou worden afgevoerd. Ook werd door een diëtiste uitgelegd hoe consumenten thuis hun voedsel het beste konden bewaren en kregen passanten de Bewaarwijzer van het Voedingcentrum mee. Bij de kassa ontvingen klanten een bewaardoos met informatie over de ‘FoodBattle’ en tips om voedselverspilling te verminderen.
Foodbattle
De FoodBattle is een initiatief van Afvalbeheerbedrijven Berkel Milieu & Circulus en Wageningen UR Food & Biobased Research. In het concept Foodbattle werkten zij intensief samen om verspilling tegen te gaan door consumenten én supermarkten bewuster te maken van maatregelen die het weggooien van voedsel verminderen. Het initiatief sluit aan bij de doelstelling van de Nederlandse overheid om in 2015 20% minder voedselverspilling te hebben in de voedselketen.
Afvalboek
Tijdens het evenement in de supermarkt konden consumenten zich inschrijven om mee te doen met de FoodBattle. Gedurende drie weken hielden huishoudens een afvaldagboek bij, vulden twee vragenlijsten in om meer inzicht te krijgen in het weggooien van voedsel en konden ze games spelen via www.FoodBattle.nl. Ook was de FoodBattle actief op Twitter. Voor hun deelname werden de spelers beloond met een boodschappenpakket met houdbare producten.
Resultaten
De deelnemers (150 volwassenen en 55 kinderen betrokken) gooiden gemiddeld zo’n 20% minder voedsel weg tijdens de actieperiode van drie weken. Dit gemiddelde werd gemeten over alle deelnemende huishoudens, waarvan er 62 tot een volledige registratie van afvaldagboek en vragenlijsten zijn gekomen.
Doordat de resultaten betrekking hebben op een selecte groep gemotiveerde huishoudens is nog niet bekend in hoeverre dit resultaat te behalen is bij andere consumenten die minder interesse lijken te tonen in het voorkomen van voedselverspilling. Wel is het de verwachting dat goede interventies bij “grotere verspillers” tot een aanzienlijke vermindering van voedselverspilling zou kunnen leiden.
Vervolg
Volgens de initiatiefnemers kan er veel geleerd worden van de projectinspanningen die in de eerste Battle zijn gedaan. Door deze leerervaringen te combineren met schaalvergroting (meer winkels, meer consumenten) kan er een efficiëntere verhouding inspanning-resultaat bereikt worden. Om dit te bewerkstelligen werkt Wageningen UR samen met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Rijkswaterstaat Leefomgeving aan initiatieven voor opschaling van de FoodBattles.
(Bron foto: Thinkstock)