Nieuws

2016 jaar van de boon

Op 10 november heeft de FAO van de Verenigde Naties in Rome officieel het 'Internationale Jaar van de Boon' ingeluid. In 32 landen zullen nationale Bonen Comités bonen op de kaart zetten. In Nederland gaat BlijeBoon dat doen.

Wat in de volksmond bonen wordt genoemd, zijn peulvruchten, de vruchten van vlinderbloemige planten. Het gaat niet alleen om bonen maar ook om linzen, kapucijners, erwten en pinda's. Vlinderbloemige planten zijn in staat om met hulp van wortelknobbelbacteriën stikstof uit de lucht te binden, ze fixeren stikstof en dragen zo bij aan de bodemvruchtbaarheid. Omdat de plant stikstof om kan zetten in eiwit, zijn peulvruchten eiwitrijk

Gezond

Bonen hebben meer goede eigenschappen en veel culinaire mogelijkheden. Ze zijn gezond, en zitten niet alleen boordevol eiwitten, ze zijn ook rijk aan ijzer, vitaminen en aminozuren en zijn daardoor een rijke voedingsbron, aldus voedingsexpert Daan Kromhout, Van bonen is overtuigend aangetoond dat ze cholesterolverlagend werken, bovendien zijn het goede vleesvervangers.

Consumptie

Het nationaal Comité Bonen in Nederland - een samenwerking tussen de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en retail – begint met Blije Boon vanaf januari 2016 een intensieve campagne voor bonen. Doel van de Blije Boon is de boon dichtbij de consument brengen en de consumptie verdubbelen, want we eten te weinig bonen.

De helft van de bevolking eet nauwelijks of geen bonen. En niet meer dan 10 procent eet tenminste 8 gram peulvruchten per dag, zo is te lezen in een infograpic over bonen.

(Bron foto: Jan Nijman)