Nieuws

3D-FoodPrinting tegen voedselverspilling

Wereldwijd wordt meer dan 30% van de voedselproductie verspild. Dat verspilde voedsel bestaat soms uit uitstekende grondstoffen waarvan je met hulp van een 3D-foodprinter hoogwaardige voedselproducten kunt maken. Het lectoraat Design Methoden in Food (HAS Hogeschool) werkt aan de ontwikkeling in het Food Waste Upcycling Project.

Terwijl bijna een miljard mensen iedere dag honger lijden, wordt wereldwijd meer dan 30% van de voedselproductie verspild. Dat is niet alleen wrang, het heeft ook ernstige gevolgen heeft voor de klimaatverandering. Het is niet zo dat de verspilde producten of reststromen waardeloos zijn. Integendeel, er wordt soms uitstekend voedsel verspild. Een deel van de restproducten vormen waardevolle grondstoffen of goede voedselingrediënten waarmee de Verspillingsfabriek hoogwaardige voedselproducten maakt.

3D-foodprinting

Toen HAS Hogeschool twee jaar geleden met 3D-printen van voedsel begon, vroeg Antien Zuidberg, lector Design Methoden in Food, zich af of je met die nieuwe technologie een maatschappelijk effect kunt bereiken. Zou je 3D-foodprinting in kunnen zetten tegen voedselverspilling? In samenwerking met de Verspillingsfabriek en het 3D-foodprintingbedrijf byFlow werd het Food Waste Upcycling Project opgezet.

In dat project wordt onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om voedselverspilling te upcyclen door het gebruik van de Focus 3D Food Printer. Kun je dat als een instrument gebruikt om reststromen aan voedselingrediënten om te toveren tot kant-en-klare producten en ze op deze manier een tweede leven te geven? In het project ontwikkelen studenten prototypes en bedrijfscases.

Verbreed productaanbod

Het Food Waste Upcycling Project schept zo nieuwe mogelijkheden, plannen en hoop. De nieuwe 3D-foodprintingtechnologie stelt de Verspillingsfabriek in staat haar productaanbod te verbreden en haar productiemethoden te vernieuwen. En de toepassing van hun technologie brengt byFlow dichterbij het realiseren van hun bedrijfsvisie.

(Bron foto: Maurizio Pesce [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons )