Nieuws

5 vragen aan Ilse Boersen, ijs- en zuivelboerderij De Wieringer

ijs eten
Bron foto: Dina Uretski, Shutterstock
Samenvatting
  • Onderwerp
    IJs- en zuivelboer
  • Interessant voor
    Multifunctionele boer en melkveehouder
Bekijk de bronnen
Het Greenport NHN congres staat dit jaar in het teken van de ‘toekomst van de agri business’. In de aanloop naar het event vragen ze jonge agrarisch ondernemers naar hun toekomstplannen, ambities en twijfels. In dit nieuwsbericht: Ilse Boersen van ijs- en zuivelboerderij De Wieringer.

1. Hoe zie jij de toekomst voor je als agrarisch ondernemer?

“Ik zie de toekomst zonnig tegemoet. Natuurlijk heb ik wel dagen dat ik me zorgen maak. Is het slim om in deze sector een enorme investering te doen? Maar dan denk ik: Ja, dit is wat ik wil! Dit is wat ik de mensen wil laten zien, beleven en meegeven. Het is enorm leuk om van de melk van onze eigen koeien een lekker en gezond product te maken waar mensen van genieten. Daarbij draait het natuurlijk voor een groot deel om het welzijn van onze dieren. Want, hoe meer tevreden de koeien, hoe lekkerder de melk."

2. Vanuit een traditioneel melkbedrijf hebben jullie de omslag gemaakt naar directe verkoop aan consumenten van ijs en zuivel. Wat gaf hiervoor de doorslag?

“Na mijn studie Rechten in Amsterdam had ik geen idee hoe mijn toekomst eruit zou moeten zien. Ik zoch iets wat ik echt voor mezelf kon gaan doen. Ik heb toen lang nagedacht over waar ik echt blij van werd. Uiteindelijk was dat mijn baantje bij IJsboerderij Labora op Texel, waar ik 5 jaar heb gewerkt als bolletjesschepper en ook mocht helpen in de ijskeuken. Na lang nadenken en nadat ik de gedachte ‘je hebt gestudeerd, dus daar moet je wat mee doen’ van me had afgezet, heb ik mijn bonusvader Wim benaderd: Of ik ijs mocht gaan maken met de melk van zijn koeien om te verkopen in een winkeltje bij de boerderij. Hij reageerde gelijk enthousiast. Hij ziet ook de meerwaarde om van eigen melk producten te maken en te verkopen aan huis.”

Waarom ik de ijswinkel graag bij de boerderij wilde doen en niet in een ijssalon of in een winkelstraat in de stad? Omdat ik mensen graag het leven op de boerderij wil laten beleven. Hoe gaat het er nu echt toe op een boerderij? Toen ik in Amsterdam studeerde, heb ik zelf ervaren hoe enorm groot de afstand tussen stad en platteland is. Toen al dacht ik: hier moet ik echt iets mee gaan doen. Nu met die verschrikkelijke Wakker Dier-reclame merk ik helemaal hoe belangrijk het is om het echte verhaal te blijven vertellen.”

3. Bedrijfsopvolging in agrarische bedrijven is in Nederland een groot probleem. Uit cijfers van het CBS blijkt dat maar 41% van de agrarische bedrijven een bedrijfsopvolger heeft. Zie jij dit ook en waar liggen volgens jou de knelpunten?

“Bij ons in de buurt zijn een aantal bedrijven die geen opvolger hebben of waar dit nog onduidelijk is. Ook Wim had in eerste instantie geen opvolging. Een knelpunt is de enorme investering die je moet doen om door te kunnen gaan als melkveehouder, zoals voor de bouw van een nieuwe stal. Daarbij komt de steeds veranderende wet- en regelgeving. Je weet echt niet waar je aan toe bent."

4. Eens of niet eens: Het ontbreekt veel jonge boeren en tuinders aan duidelijk toekomstperspectief.

“Eens. Het probleem is dat je als agrarisch ondernemer geen duidelijkheid hebt. Wij hebben bijvoorbeeld uitgewerkte plannen voor de bouw van een nieuwe stal en herinrichting van het erf (zie project Erfkwaliteit). Maar in hoeverre gaat het ons lukken om dat voor elkaar te krijgen?”

5. Wat is de belangrijkste boodschap die je wilt vertellen aan overheid, bestuurders en politiek?

“Betrek ons meer bij de besluitvorming. Dat werkt veel beter dan wat nu gebeurt: de overheid een kleurplaat presenteert, met de boodschap dat alle ‘boerenbedrijven’ minimaal 12% moeten krimpen, om vervolgens zelf twee maanden met reces te gaan. Dat vind ik op z’n minst ongevoelig. Een dikke onvoldoende wat mij betreft. Er zijn bijvoorbeeld oplossingen voor het stikstofprobleem met innovaties. Maar het lijkt er sterk op dat de politiek die oplossingen niet eens een kans wil geven. Dat frustreert mij enorm. Waar gaat het nu eigenlijk om?

"Blijf met ons in gesprek, juist als het gaat over onze toekomst En betrek ook de wetenschap erbij. Als dat lukt, heb ik er alle vertrouwen in dat we samen tot een oplossing komen.”

(Bron tekst: website Noord-Holland Noord)

Bronnen

(1)