50 opraapwagens vergeleken
Vakblad Veehouderij Techniek zet in het artikel 'Inkuilen en stalvoeren' een kleine 50 boerenopraapwagens op een rij met een capaciteit van 25 tot 35 kuub. Elk merk heeft een andere uitvoering. Sommige opraapwagens hebben doseerwalsen die erg handig zijn als je wilt stalvoeren. Ze leveren tijdwinst op. Maar je kunt ook voor andere systemen gaan. Sommige melkveehouders vinden bijvoorbeeld dat de doseerwalsen het gras te veel beschadigen.
Kenmerken
Bij de meeste opraapwagens gaat het gras onder een rotor door waar het vervolgens langs de snijmessen in het laadruim gaat. Sommige merken hebben een wat afwijkend systeem, zo blijkt uit het artikel. Zo zijn er opraapwagens met een balksysteem waarbij het gras minder beschadigd wordt.
In een tabel worden specifieke kenmerken van ruim vijftig opraapwagens met elkaar vergeleken. De capaciteit varieert van zo'n 25 m³ tot 35 m³. Hoe groter de capaciteit, hoe meer vermogen de opraapwagens van de trekker vragen. Voor een opraapwagen van 30 m³ heb je al een flinke trekker nodig om op de kuil te kunnen komen of te kunnen stalvoeren.
De artikelen in Veehouderij Techniek zijn niet vrij toegankelijk. Om ze te kunnen lezen, kun je een gratis account op Veehouderij Techniek aanmaken.
(Bron foto: Insa Osterhagen via Pixabay)