Nieuws

720 uur weidegang, een uitdaging

Gestimuleerd door een weidepremie, passen melkveehouders weidegang vaker toe. Om te zorgen dat een koe voldoende ruwvoer binnenkrijgt, moet een melkveehouder over de nodige kwaliteiten bezitten. Een veearts zet risico's op een rij.

Om in aanmerking te komen voor een weidepremie, moet een melkveehouder zijn koeien jaarlijks minstens 720 uur laten weiden. Wil die weidegang succesvol zijn, dat moet hij zorgen dat een koe voldoende ruwvoer op kan nemen. Tijdens de lactatieperiode is voor een koe de opname van minstens 15 kilo droge stof per dag nodig. Met name het grasland in het voorjaar en de nazomer kan goed gras van hoge kwaliteit en voldoende eiwit leveren, zo is te lezen in het artikel 'De uitdaging van 720 uur weidegang'. Veearts Gerrit Hegen zet in het artikel risico's van beweiding op een rij.

Zomerstress

Zo kan in de zomer de kwaliteit van het gras teruglopen. Een oorzaak doorvoor is vaak een fout in het bemestingsplan, zo legt hij uit. Daarnaast kan hittestress in de zomer een rol spelen, wanneer temperaturen boven de 20°C uitkomen. Koeien zullen minder ruwvoer opnemen waardoor de melkgift daalt. Ook het gras kan 'in de stress schieten', zoals hij zegt, waardoor de kwaliteit en smakelijkheid afneemt. Hij vindt daarom dat de maanden juli en augustus minder geschikt zijn om koeien te weiden.

Bodem

Een ander aandachtspunt is de bodem, die is vaak te zuur, de pH is vaak te laag waardoor het gras niet voldoende mineralen en spoorelementen
bevat. Je kunt dan een tekort hebben van elementen als selenium, koper, kobalt, natrium en kalium, of de verhouding tussen die elementen is verstoord. Hegen merkt dat er bij jongvee nogal eens kopergebrek wordt vastgesteld die groeiafwijkingen kunnen veroorzaken. Hij pleit er daarom voor een goed bemestingsplan te maken waarbij je je niet alleen richt op stikstof en fosfaat, maar ook op andere mineralen.

(Bron foto: Shutterstock )