Nieuws

Groen in de stad voor goed welzijn en leefklimaat

Steeds meer onderzoeken wijzen op de positieve effecten van natuur in de stad op gezondheid en leefomgeving. Groen toepassen in de woon- en werkomgeving kan ook dit gezondheidsbevorderend effect creëeren. Op het portaal Groen en Welbevinden blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Steeds meer onderzoeken wijzen de positieve effecten van natuur op de gezondheid uit. Uit onderzoek van WUR blijkt dat mensen die in een groene leefomgeving wonen, gezonder zijn en meer ontspannen. Zelfs zonder actieve beweging, bijvoorbeeld ouderen en zieken, geeft groen in de leefomgeving al significante verbeteringen in het algehele welzijn. Groen verbetert bovendien de luchtkwaliteit in huis, de luchtvochtigheid zorgt voor minder hoofdpijn en betere concentratie. Planten en bloemen reguleren de temperatuur en groen draagt bij aan sociaal welzijn. De meest recente informatie over de positieve effecten van groen staat op het portaal Groen en Welbevinden en de subpagina wonen.

Natuur voor betere concentratie

Groen in scholen en kantoren verbetert de luchtkwaliteit. De lucht wordt minder droog. Planten verbeteren de concentratie en verminderen stress. Ook de arbeidsproductiviteit neemt toe. Je kunt kiezen voor groene wanden en plantenbakken. Je kunt planten ook inzetten voor educatieve doeleinden door de leerlingen te leren hoe je planten verzorgt.

Groen voor gezondheid

Een groene omgeving leidt af van pijn en stress en helpt bij herstellen. Steeds meer ziekenhuizen en zorginstellingen kiezen voor een groene herstelomgeving zoals een groene binnen- of buitentuin. Mensen die een operatie of een ziekte hebben gehad, herstellen sneller en meer ontspannen in een groene omgeving of met groen uitzicht. En groen houdt mensen gezond, zo is te lezen in dit artikel uit Stadswerk magazine. Groen rondom kantoren stimuleert tot bewegen, omdat het uitnodigt in de lunchpauze een stuk buiten te wandelen

Gezond milieu

Natuur in de leefomgeving heeft voordelen voor de kwaliteit van het milieu. Luchtkwaliteit, klimaat, biodiversiteit en regenwateropvang zijn de belangrijkste. Meer natuur in de leefomgeving en groene daken en groene gevels, verbeteren de luchtkwaliteit door het reguleren van de luchtvochtigheid en beperkt het blijven rondzweven van fijnstof. De Gezondheidsraad heeft in 2018 onderzoek uitgevoerd naar luchtkwaliteit in Nederland. De onderzoekers adviseren het belang van een goede luchtkwaliteit op de gezondheid.

Planten kunnen het overtollige regenwater op vangen en op deze wijze eventuele wateroverlast beperken. Een ander voordeel van groen is dat het de stad koeler maakt. Een groenere omgeving stimuleert eveneens de biodiversiteit. Het wordt aantrekkelijker voor dieren als vogels en bijen, om zich in de stad te vestigen.

Projecten

Er vinden diverse verdiepende onderzoeken plaats naar de effecten van groen. En er lopen diverse projecten om de stad groener te maken. Zoals groene ziekenhuizen, planten als luchtzuiveraar in gebouwen en het opvang van regenwater door groene daken en groene gevels. Bezoek het portaal Groen en Welbevinden voor de nieuwste kennis.

Links

(2)