Nieuws

Herbezinning mestbeleid

De rijksoverheid wil naar een ander, beter en eenvoudiger mestbeleid. Dat herziene beleid moet minder regeldruk opleveren voor ondernemers, maar ook leiden tot een betere waterkwaliteit, een betere bodemgezondheid en de mogelijkheid om kringlooplandbouw te realiseren.

Voor de herziening van het mestbeleid heeft het ministerie van LNV bijeenkomsten voor herbezinning georganiseerd. Daarbij zijn ondernemers, waterschappen, regionale overheden, drinkwaterbedrijven en andere stakeholders uitgenodigd om mee te denken over het mestbeleid.

Voldoet het huidige mestbeleid of moet het anders? Kun je met dit mestbeleid - aansluitend op de landbouwvisie van het ministerie van LNV - kringlooplandbouw realiseren? Kun je voldoende inspelen op zaken als klimaatverandering of vermindering van de emissie van broeikasgassen? Voldoet het om de waterkwaliteit of bodemkwaliteit te verbeteren?

Startbijeenkomst

Op 12 december werd er in Den Haag een startbijeenkomst georganiseerd. Tijdens die startbijeenkomst werden ideeën verzameld. Een infographic laat zien dat heel wat verschillende onderwerpen de revue passeerden. Na de startbijeenkomst werden er vier themabijeenkomsten georganiseerd. Tijdens elke themabijeenkomst stond een ander onderwerp centraal.

Themabijeenkomsten

Op donderdag 7 februari in Kamerik stond kringlooplandbouw centraal. De tweede themabijeenkomst, op 28 februari, richtte zich op de mestmarkt. De bodem stond centraal tijdens de derde bijeenkomst op 14 maart. Daar is bijvoorbeeld gesproken over evenwichtsbemesting, het verhogen van organische stof in de bodem en over de invloed van het gekozen gewas op de bodem. De laatste themabijeenkomst, op 28 maart, richtte zich op technologie en innovatie. Hoe kun je met technieken en innovaties op het gebied van bodem, water, mest, precisielandbouw en transport een toekomstig mestbeleid aanvullen en ondersteunen?

Op de website www.herbezinningmestbeleid.nl kun je de resultaten van de regionale themabijeenkomsten en het proces van herbezinning volgen.

(Bron foto: Shutterstock)

Links

(2)