Nieuws

Het nieuwe eten: meer groente en fruit

Er is geen land in Europa waar consumenten zo weinig groente en fruit eten als Nederland. We eten gemiddeld niet meer dan 131 gram groente en 113 gram fruit per dag. Dat is te weinig. Er zijn verschillende mogelijkheden om te zorgen dat mensen meer groente en fruit eten.

Nederlandse consumenten zijn de slechtste groente- en fruiteters van Europa. We eten dagelijks 133 gram groente en 113 gram fruit, terwijl de Richtlijnen goede voeding en het Voedingscentrum aanraden dat volwassen dagelijks 250 gram groente en twee stuks fruit zouden moeten consumeren. Begin jaren vijftig aten mensen nog meer groente dan nu: 181 gram groente per dag. Een goede ontwikkeling is dat de neerwaartse trend is gestopt. De consumptie van groente is stabiel en die van fruit is iets toegenomen.

In de verkenning 'Wat eten we morgen?' van de Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) staat de vraag centraal hoe je kunt zorgen dat we meer groente en fruit eten. Waarom eten we zo weinig groente? Waarom is dat slecht? En wat zijn mogelijkheden om dat te veranderen?

Ongezond voedingspatroon

Een ongezond voedingspatroon, waaronder te weinig groente en fruit, kan leiden tot een hogere kans op chronische aandoeningen: obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 bijvoorbeeld. In Nederland zijn er meer dan anderhalf miljoen mensen die te maken hebben met hart- en vaatziekten en meer dan 1 miljoen mensen met diabetes type 2. Naast effecten op de gezondheid, is er ook een duurzaamheidaspect. Dierlijke producten belasten het milieu aanzienlijk meer dan groente en fruit. De CO₂-footprint van groente is gemiddeld 1,67 CO₂/kg, die van fruit 3,40 en van vlees maar liefst 19,3.

Dat we te weinig groente en fruit eten, heeft deels te maken met sociale gewoonten. Uit interviews blijkt dat groenten soms geassocieerd worden met vroeger. Er hangt een sfeer van 'moeten' rond groenten en mensen zeggen dat ze het niet graag eten of lusten. Bovendien kiezen we steeds vaker voor gemak met kant-en-klare maaltijden en voorgesneden groenten.

Verder blijkt dat ook sociaal economische factoren een rol spelen in de hoeveelheid geconsumeerd groente en fruit. Hoog opgeleide volwassenen eten gemiddeld 172 gram groente en 163 gram fruit, noten en olijven per dag. Bij laagopgeleide volwassenen is dat veel minder: 131 gram groente en 119 gram fruit, noten en olijven.

Innovatielaboratorium

Wil je de consumptie van groente en fruit verhogen, dan moet je zorgen dat groente en fruit makkelijker beschikbaar zijn en dat het gebruiksgemak vergroot wordt. Supermarkten zouden groente en fruit anders aan moeten bieden. Een breder en aantrekkelijker groente- en fruitaanbod stimuleert de consumptie, aldus het rapport. Het groenteschap zou niet meer een hoek moeten zijn aan het begin van de winkel, maar zich moeten verspreiden over de hele supermarkt.

De opstellers van het rapport pleiten voor een 'innovatielaboratorium' waarin gewerkt wordt aan superaantrekkelijke groenten en vruchten met een dooreetfactor. En je kunt werken aan groente en fruit met met specifieke inhoudsstoffen als vitamines, antioxidanten en eiwitten. Innovatie is nodig om een omslag te maken van bewerkt naar vers voedsel, aldus het rapport. Meer groente en fruit eten moet het 'nieuwe normaal' worden.

(Bron foto: Shutterstock)

Publicaties

(5)

Links

(1)