Nieuws

Nederlandse fruitteelt wordt bedreigd door schildwants

Bruingemarmerde Schildwants - Hectonichus via Wikimedia Commons
Bron foto: Hectonichus
Samenvatting
  • Onderwerp
    Fruitteelt, bruingemarmerde schildwants
  • Interessant voor
    Fruitteler
Bekijk de bronnen
De bruingemarmerde schildwants is sinds 2018 een gevaar voor de fruitteelt in Nederland. Dit insect van 1,5cm groot maakte vijf jaar geleden zijn opmars. Wat kan je als fruitteler hier tegen doen?

De bruingemarmerde schildwants vindt zijn oorsprong in Azië, maar veroorzaakt ook al enkele jaren overlast in Amerika en Midden-Europa. Door het veranderende klimaat komen ze steeds vaker voor in Nederland.

Hoe herken je de schildwants?

Je herkent het insect aan zijn zwart-wit gestreepte antennes, zwart-witte poten, vijf lichte puntjes op zijn halsschild, zwarte langwerpige vlekken op zijn membraanvleugels en het achterlijf is zwart-wit gezoomd. Neem voor de zekerheid een foto van de boven-en achterkant wanneer je er een melding van maakt.

Schade en gevolgen

De reden dat men zich zorgen maakt? Deze schildwants brengt erg veel schade toe aan fruit en verschillende groente. Met zijn kaken prikt hij in het fruit en zuigt aan de vrucht. Dit zorgt ervoor dat het vruchtvlees aan de binnenkant versteent en aan de buitenkant verschijnen er misvormingen. Het verstenen van het vruchtvlees maakt dat de vruchten zelfs niet meer gebruikt kunnen worden om er sap van te maken. Hierdoor loopt de schade tot ver in de miljoenen op. Zoals het eerder al in Noord-Amerika deed voor 37 miljoen euro en in de oogst van verschillende fruitsoorten in Midden-Italië tot zelfs 350 miljoen euro.

Bestrijding

De natuurlijke vijand van de schildwants is de Samoerai-sluipwesp. Onderzoekers hopen dat door de komst van de schildwants deze wesp ook zijn opmars maakt en meer in Nederland te vinden zal zijn. Helaas moeten we het van deze natuurlijke vijand hebben, omdat er nog geen doeltreffend bestrijdingsmiddel is gevonden. Wanneer je de schildwants in je huis aantreft, weet dan dat deze voor huishoudens niet schadelijk is.